Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Здравеопазването у н...
Здравеопазването у нас e на последно място в Европа

Здравеопазването у нас e на последно място в ЕвропаЗдравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа, според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”.

 

В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания.

 

Страната ни е на дъното в класацията като заема 33 място от 34 европейски държави, в които са изследвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания.

 

В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла.

 

Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар. Днес направленията вече са свършили. „Тя няма талони, тя не може да ми пусне изследвания, не може да ме прати при специалист. Това изчакване може да е пагубно”, казва Илиана пред bTV.

 

В доклада си от организацията констатират, че пациентите у нас често остават излишно дълго в болница и лечебно заведение или са приемани за всякакви прегледи на легло. „За мен основният проблем на нашата здравна система си остава ниското качество на медицинската помощ, което включва бавно, трудно диагностициране, прехвърляне от специалист на специалист”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

 

Защо не се поучим най-накрая?* >> Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

 

Задава се поредната катастрофа* >> Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Държава – Болна до смърт

Майка на дете с увреждания: Готвят още по-вреден закон

Да сме живи и здрави, че сме умрели


76974