Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Здравето не е бизнес...
Здравето не е бизнес

Здравето не е бизнесКоментар на Правда Великова

Много се изговори през последния месец  за скандалите в здравеопазването. Депутатите наложиха мораториум на новите лекарства и терапии, после го отмениха, прокуратурата погна незаконния реекспорт, болници са пред фалит, герберската депутатка Даниела Дариткова обяви, че сама ще отиде да работи в потъващата педиатрия в Смолян, защото вече няма лекари. Странно защо, точно сега около  празниците изведнъж тази тема се оказа толкова важна. Колкото и да негодуваме срещу лекарите, колкото и да се оплакваме от лошите условия в болниците, все някога всеки един от нас влиза в докторския кабинет. И не го казвам с лошо чувство. В една добре развиваща се страна профилактиката трябва да е на първо място, а да не ходим на лекар, само когато нещо ни заболи. У нас обаче не е така.

България е държавата с най-ниската продължителност на живота - при мъжете е 71,2 години, а при жените - 78,2 години. В повечето страни в Европа слагат още поне 10 годинки отгоре.

В България профилактика е лоша дума. Въпреки опитите на някои лечебни заведения това да се промени, държавата сякаш няма интерес от превенцията, която от своя страна би спестила на бюджета милиони левове.

В България от години се обещават здравни карти, диагностично свързани групи, развитие на здравните фондове, но така и не се случва. Все още работим по клинични пътеки, които освен че са неефективни за пациентите, смучат страшно много пари от държавата.

България всяка година губи по 400 млади специалисти, които бягат в чужбина, защото нямат възможност за кариерно развитие, за добро заплащане, за работа в нормални условия. В България на млад лекар дават по 800 лева, а в Германия - 3500 евро.

В България пациентите трябва да заплащат допълнително изкуствени стави, скенери, въпреки че внасят здравни осигуровки.

В България все още не знаем какво означават биоподобните лекарства, които спестяват на развитите държави милиони.

В България няма наказания нито за лекарите, сгрешили диагнозата, нито за пациентите най-нагло посегнали на медици.

В България темата с онкоболните се използва за политически цели, а хората буквално умират.

България ще остане без лекари след десет години, но тогава ще е вече късно да работим по този въпрос.

Мораториумът върху новите терапии и лекарства бе само малка част от цялата боза, наречена българско здравеопазване. Гнусното, долно и нагло поведение на депутатите засяха хиляди българи, които се борят за живота си. Бяхме свидетели на тъжен водевил, който за пореден път политиците ни разиграват пред очите и който не е редно да подминаваме с лека ръка.

Първоначално най-вероятната причина да се стигне до решението за спиране финансирането на иновативни лекарства бе, че бюджетното ни гуру Горанов е решило да спести някой лев, за да финансира някое инфраструктурно или друго чудо, на което Вождът да пререже лентичката и да си пише някоя червена точка пред електората. Народните Му представители, естествено, гласуваха предложението, за да не чупят хатъра на Лидера и неговия ковчежник. Вероятно са си мислили, че някакво си там спиране на някакви си там странни лекарства няма да получи обществен отзвук и всичко ще мине по мед и масло.

Да, ама, не!

Президентът взе, че вдигна пушилка и наложи вето. Народните Му представители със сигурност осъзнаха, че са сгафили,но те никога не биха си признали грешката, защото и Той, и те са безгрешни. И ни управляват безгрешно вече трети мандат. Та, бидейки безгрешни, отхвърлиха ветото на Президента.

Обаче, пак греда – протестите не спират, медиите също ревнаха (да неповярваш!) опозицията кълне и през сълзи се заканва да даде мораториума на Конституционния съд. Големият въпрос бе как от лимона да направят лимонада и как от гафа да си направят имидж. Така отново на сцената излезе Той! Той се появи на телевизора, през сълзи разказа как се е борил със заболяването на майка си, как е отделял от залъка и имота си, за да й осигури лекарства, и как ще направи всичко по силите си, за да убеди своите депутати да размислят и да променят решението си. Сиреч (Той много обича тази думичка), Той отново на бял кон ще спаси народа. А народът ще го гледа с благодарност и умиление, и на следващите избори пак ще си пусне бюлетинката за Него. Защото Той мисли за нас, народът! Той – това е народът! Народът – това е Той! Ние сме едно – заедно и завинаги, докато свят светува! Примери бол - Борисов дава пари за църква и казарма, Борисов дава пари на полицаите, които не са получили униформи, Борисов дава над 16 млн. лева за оптимизация на училищната мрежа, Борисов дава пари на обсерватория "Рожен", Бойко Борисов раздава подаръци предколедно.

А всъщност, целият проблем с мораториума на новите лекарства и терапии бе за едни 25 млн. лв., които като цяло са смешна сума, на фона на много други бюджетни разходи.

На едно от последните си заседания правителството разпредели 730 млн. лв., по-голямата част от които за далеч не толкова спешни и животоспасяващи неща, каквито са иновативните лекарства и от които зависят хиляди онкоболни и хора с редки заболявания.

А знаете ли, че тази година държавата е субсидирала с над 50 млн. лв. производството на ТИКВИ? Точно така – тикви! И по производство на тикви сме на първо място в Европа. Явно правителството ни е преследвало високи цели (да сме по нещо първи в Европа) и ги е постигнало, но за да ги постигне, ги е финансирало. Приоритетно ги е финансирало.

Но и този път Борисов реши да излезе на бял кон и да "пусне" мораториума за новите лекарства... Та "проблемът беше решен" под шапката на обеденението на всички партии..., а Цветан Цветанов ни призова да бъдем смирени. Само не разбрах защо те не се смириха, но това е друг въпрос.

Защо стана така?

Защото е удобно предпразнично да изправят хората на нокти, а след това да потушат огъня? Защото това е начинът на управление вече повече от 28 години?

И защото в края на краищата Борисов трябва и от това да извади дивиденти и тук пак да бъде спасител в очите на народа.

Същевременно правителството се опитва да вдигне доверие и с показни акции и обвинения срещу дребните пешки в огромната игра за експорт на лекарства.

Знаят ли тези депутати, че болните у нас дават непосилни пари, за да си намерят лекарствата? Знаят ли депутатите, че онкоболните имат нужда от нови медикаменти, защото не винаги старите вършат работа?

Знаят ли депутатите, че от здраве не се спестява?

Лекарите са единодушни, че българската нация е застаряваща и болна, а след 10 години няма да има кой да ни лекува.

Проблемът е много по-голям от скандалите в парламента заради мораториумът. Проблемът е, че нашите управляващи, а и опозицията забравят, че със здравето шега не бива. Независимо колко си богат, независимо колко власт имаш, независимо кое лекарско светило познаваш! Защото пред болестите и пред Бог всички сме равни! Включително и т.нар. ни политици, още повече, че са временно такива и са поставени от нас. Освен това - всички те са простосмъртни и не за дълго гости на този свят!

 

Вижте и други материали по темата:

България сред страните с най-ниска средна продължителност на живот в ЕС

Слави: Вместо да подаряват живот, депутатите предпочитат да прибират пари. Това нещо се нарича – жестокост. Чудовищност!

Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства

Да живее* >> Борисов отмени мораториума. Целувайте ръка!

Партиите се разбраха за отпадане на мораториума за лекарствата

Стрес!* >> Депутат от БСП с плашеща прогноза за нуждаещите се от лекарства

Спекула и краен популизъм!* > ГЕРБ в официална позиция: Отменяме мораториума за лекарствата за рак

Господа политици, молете се да бъдете здрави

Предизвестена смърт!

МЗ оправи проблемите на здравеопазването и се зае с пушачите

ДНЕС в десет изречения: Борисов като новия Батман

Всяка година – нов здравен министър, а народът – все по-болен… Докога?

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"

Цените растат, заплатите намаляват, но всеобщо "щастие" ни залива!

Миротворецът от Балканите и неговите странствания!

ДНЕС в десет изречения: Борисов, Господ те гледа