Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Жалба от Иванчева и ...
Жалба от Иванчева и Петрова за изтекли лични данни

Жалба от Иванчева и Петрова за изтекли лични данниЖалба до четири институции - до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, до председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, до главния съдебен инспектор Теодора Точкова и до дирекция ”Киберпрестъпност” на ГДБОП относно изтичане на лични данни отправиха Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Припомняме, че те са освободени от длъжност и осъдени на първа инстанция кмет и заместник - кмет на район "Младост".

 

Става въпрос за налични поне 127 файла с документи от тяхното съдебно дело, като двете твърдят, че в тях има лични данни на 100 души, включително на главния архитект Здравко Здравков, на полицаи и експерти от МВР, ДАНС, КПКОНПИ, на свързани с фирма "Артекс" и с "Гаранти Коза" хора.

 

Като доказателство къде свободно се появяват данните са приложени 24 протокола от съдебните заседания, появили се в специализираното издание „Правен свят”, както и 5 галерии със снимки на документи.

 

Изрично Иванчева и Петрова твърдят, че имат информация и доказателства как е станало това публично изтичане на данни – с помощта на служител на Специализирания наказателен съд, като посочват и дата на теча – 14.05.2019 г.

Затова и те искат проверка какво е станало – е ли е и съдът жертва на хакерска атака, или става въпрос за умишлено закононарушение от страна на отговорни служители. И предупреждават, че ако има хакерски пробив, той може да касае още много дела, включително и такива, свързани с тероризъм и организирана престъпност, тъй като ГДБОП и Спецсъда се занимават с такива случаи.

 

„При осъществяване на свои функции служителите на КПКОНПИ например ползват маски, за да скрият своята самоличност, а след това ЕГН-тата им се разпространяват свободно в интернет чрез файлове, създадени от съда”, пише иронично в съобщението на Иванчева и Петрова.

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Скандал след скандал >> Иванчева: Иван Гешев ни е арестувал докато е командировка в Русия

Иванчева пита Фандъкова кой саботира опазването на градинките
НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Мощен удар за националната сигурност! НАП пробита! Данните на милиони граждани на показ! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>107226