Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Живот при второ брак...
Живот при второ бракувано качество политици

Живот при второ бракувано качество политициСтановище на Генади Милотинов – стоковед, икономически експерт, доброволец от референдума - гр. Сливен

Българинът яде по-некачествена и в същото време по-скъпа храна в сравнение със западноевропееца. Това, което всички отдавна знаем се потвърди и в последното и поредно изследване за двоен стандарт при храните на българския и европейския пазар, проведено от Министерството на земеделието и храните в периода 21 февруари – 21 април.

Фактите не се променят вече поне 20 години.

Земеделският министър Румен Порожанов обаче се изтъпани в национален ефир и обяви гръмко  резултатите –  без притеснение и с отработен маниер съобщи, че ще се работи по въпроса, защото виждате ли, данните не са изненадващи. Кощунствено.

В поредното изследване свързано с „двойния стандарт“ на храните са направени общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Резултатът е категоричен – ТУК в България е най-лошата, най-некачествената и най-скъпата храна. "На опашката сме", само констатира министър Порожанов. И сякаш забрави, че е в управлението около Бойко Борисов, а и далеко преди него много отдавна – от началото на прехода та чак до днес !

А днес?! Днес властта само КОНСТАТИРА И... КОНСТАТИРА!

Властта само толерира и позволява скъпотията!

Властта безотговорно допуска да ядем боклуци!

Нека попитаме – защо, след като повече от 20 години се говори за двоен стандарт в храните държавните инспектиращи органи и цялата власт само констатират, а не забраняват и не глобяват? И най-важното - не алармират публично и силно нас гражданите!

Защо държавното ни управление не постави ребром въпроса в Брюксел и не иска огромни санкции и обезщетения от западните фирми? Това ли е обединена Европа? Така ли сме равни?

Защо видният еропейски лидер и международник от Банкя, управляващ България вече 3-ти мандат, а и преди това от 2001 г. та досега не защити здравето на децата ни, нашето здраве?

Защо тези, които ни управляват последните десетилетия (основно БСП и ГЕРБ) не се опълчиха на веригите магазини, на картелите, където стоките са некачествени и с пъти по-високи цени за българите, отколкото за гражданите живущи в Западна Европа?

Защо сегашното и всички предишни правителства не изпълняваха задълженията си  да упражняват контрол и да се погрижат европейското законодателство за безопасност и етикетиране на храните да се прилага стриктно и у нас на национално ниво?

Ние аборигените на Европа ли сме? Кошчето за боклук на западните приятели на Бойко Борисов ли сме?

Явно ДА! Явно никой от управниците и министрите в досегашните и сегашния МС не постави „болните“ въпроси с нискокачествените и скъпи храни в Брюксел.

Защо роболепничещият на Меркел и Юнкер наш премиер досега и дума не обели, за да защити нашите националните интереси? Да защити българския народ?

За него е важно да има мир и любов! За Европа и света! За Борисов и ГЕРБ! Да го харесват, да се снима. Пък нас – кучета ни яли или по-точно е да се каже Кучешка ни е храната, кучешки ни е и животът!

На това му се вика брутален, циничен, умишлен "геноцид"!

Два милиона българи живеят на прага на бедността. Според правителството обаче те са в състояние да плащат прескъпо за палмово масло и саламура, за консерванти, за шоколад без какао, за детски пюрета със сол, за натурален сок без плодове, за сладолед без мляко...

„Болната нация“ плаща прескъпо за некадърността, нехайството и безразличието на ГЕРБ, БСП и другите „гниди“ в парламента. Нека ТАМ из кулоарите да пият "глюкозо-фруктозния" сироп, който е забранен в „белите“ държави.

Пълен цинизъм е некачествената храна, която ни изпращат от Европа да бъде защитавана от земеделския ни министър, защото видите ли такива били вкусовите особености на българина?! Цинизъм е да плащаме луди пари за подигравка със здравето ни.

Сега, когато пак стана ясно, че сиренето не е сирене правителството на Бойко Борисов ще се втурне в анализи. Ще планира срещи и разговори.

Активизация! Ама не в името на народа, а в името на „едни“ пари. Едни 2 млн. евро, които от кумова срама Европа-та задели да бори двойния стандарт на храните.

Ето в няколко изречения как се измерва „качеството“ на живот на българина.

• Нова проверка на идентични продукти на нашия и западноевропейския пазар показа над 20% разлики в етикетите и над 40% по-високи цени при нас;

• При 25% от продуктите има разлики в хранителната стойност;

• Детските пюрета в Германия са с 40% по-евтини, а пастата в Италия със 166 на 100...

И докато ГЕРБ се прикачва на поредната хранилка, то активният международник Бойко Борисов нека да види как е на Запад и по-специално да се огледа как го прави неговата приятелка г-жа Меркел.

ДДС-то на храните в Германия е 7%. Там се дотира производството на храни и земеделска продукция. Изкупната цена от производителя е по-голяма отколкото в магазините, т.е дотира се реално произведената продукция, а не както субсидирането у нас – да се пълнят гушите на тарикатите. Експертите на Краля Слънце и червената Корнелия ни докараха дотам, че земеделието е в колапс, също както и другите ни сфери на живот. Монополисти ни дерат със сметки, магазините с швейцарски цени, услугите поскъпват със скоростта на японски влак...

Всеобща криза и хаос.

Оставиха ни на хляб и зрелища! Много скоро ще останат само зрелищата. Защото така е по-здравословно! Според правителството и неговите пиари.

Още в началото на демокрацията премиерът Димитър Попов призова: "За Бога, братя, не купувайте“. Десетилетия по-късно може да перефразираме – „За Бога, братя, изхвърлете ги“.

Време е да изхвърлим боклука. Време е да се отървем от политиците второ качество. Да се отървем от бракуваните политици! Тези, които ни направиха живота второ, че даже трето качество.

 

Вижте и други материали по темата:

Страшна статистика! Годишно внасяме над 22 500 тона палмово масло*

Отдавна е факт, който всички знаем* >> Трето изследване потвърди - ядем по-лошо качество моцарела и шоколад, отколкото в Западна Европа

Шефът на хлебарите с много тревожни данни за насъщния: 8 от 10 хляба са некачествени

Безобразие!* >> 42% от проверените храни са по-скъпи у нас

БАБХ започва нова кампания срещу двойния стандарт в храните

Пазаруването в лева в чужбина ще стане по-евтино

Двойният стандарт при храните: И скъпо, и некачествено!

Не е ли малко късно за такава загриженост? >> Борисов определи като недопустим, обиден и опасен двойния стандарт в качеството на храните*

Камен Донев атакува с омбудсмана двойния стандарт при храните

Ненаситни: Производителите са ни набутали 12 хиляди тона палма в млечните продукти, а сега ни удрят и с цената

******************************

ЕС дава 2 млн. евро за мерки срещу двойния стандарт на храните

Основни резултати от проучването за наличие на „двоен стандарт“ при предлаганите на българския и европейския пазар храни