Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Животът не е билетче...
Животът не е билетче от лотарията

Животът не е билетче от лотариятаКоментар от Благой Българанов

Всеки ден, от сутрин до вечер, рекламират по тв, радио и в пресата колко хора (по един) са спечелили от различни хазартни игри. Но нито веднъж не показаха колко са загубили. Никой не посмя да ни каже колко печелят тези, на които управниците са им разрешили да се гаврят с наивните мизерстващи хора, търсещи последната надежда за по-добро бъдеще.

Днес в България се продава надежда. Тя е под формата на лотарийни билети, които милиони българи търкат ли търкат, защото вярват, че така ще им паднат милионите левове, с които ще си оправят живота. Но печалба няма и няма, уви…

И пак търкат. С надежда.

Гледат по телевизора как дават други като тях – обрулени, сиви, отчаяни, бедни, но спечелили. И станали един път по-малко нещастни, защото вече не били бедни. Уж лесно стават нещата – вземаш си билетче и хоп – вече си богат. Нов апартамент, кола, килограм злато, няколко милиона лева. Ей така, от нищото.

Е, как да не се надяваш, че и на теб ще ти се случи? С какво си по-различен от онзи там – спечелилия, който ще си оправи живота, защото е търкал билетчета?

Навярно с нищо, затова продължаваш и ти да търкаш билетчета.

Но по-богати не стават милионите, очакващи бързата печалба, а някой друг, търгуващ с надеждите на хората. Защото бедните най-лесно се ограбват. Само да им предложат за продан малко разфасована на лотарийни билети вяра за по-добро бъдеще и се извиват опашки от желаещи да си купят листче надежда.

Цифрите са показателни – ако обикновен човек спечели 10 млн. лева, преди това лотарийната компания е прибрала от продажби на билетчета 21 млн. А къде отива разликата от 11 млн.? В нечии дебел джоб, разбира се. На онзи, които продава надеждата. Надежда с вкус на кисело мляко и корав хляб…

От беден народ лесно се взима още. А у нас бедните са навсякъде и обезверени – колкото щеш. И макар да знаят, че ги лъжат и мамят – леко стеснително заедно с кафето казват „И едно от тези“, защото знае ли се, може утре те да са печелившите по телевизора.

Какъв е изводът – играйте, печелете, но и малко повече да мислим и премисляме.

А и е време всичко вече да обмислим и преосмислим...

Хубави празници!

 

Вижте още:

Националната лотария - Една голяма измама!

Правата ми при лотарийни игри и игри с билетчета

 

 

 

 


46901