Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Жълтата годеница на властта

Жълтата годеница на власттаУговорката "жълти" е малко безобидна. Едно време жълтите медии пишеха, че има черна дупка в подлеза на НДК или че в колоните на парламента има черна магия. Начинът, по който обаче агенция ПИК пусна голите снимки на годеницата на кандидата за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов, няма нищо общо с онази полубезобидна жълта журналистика, която разчиташе на пресечната интелектуална точка между голямото заглавие с червени букви на първа страница и изветрялата маса от лековерни читатели, които посягаха към изданието по будките.

От Actualno.com обявихме позицията си - че всяка политическа сила, която прокарва кампанията си за местните избори през ПИК, ще бъде отхвърлена, ако отправи предложение и за кампания в нашия сайт. Дошло е време разделно, в което става дума за нещо много повече от подкрепа за политически сили, разпределение на олигархии, бизнес кръгове, обръчи от фирми и прочие весели неща, които обикновено съпътстват, създават, моделират и корумпират медийната среда. Макар и отвратителни, тези практики най-много да деформираха политическия живот, да създаваха необходимите условия за бетониране на власт и бизнеси, да проваляха определени свободи. Но дори и това е за предпочитане пред бруталното навлизане в интимния живот на жена, което не просто е подсъдимо поне по няколко законови линии и навсякъде другаде просто би могло да затвори медията и да я изхвърли завинаги от информационния поток: това е просто показва пълното счупване и намилането на пастет на онзи минимум морал, който е необходим, за да си способен да се погледнеш в огледалото и да не видиш ярко изразения вселенски боклук.

На всичкото отгоре не ми е съвсем ясно какво по-точно очакват от ПИK да се случи. Не ми ясна най-вече логическата операция, която читателят трябва да извърши, виждайки тези снимки. Примерно виждаш гола жена, заснета с вибратор. И си казваш...какво си казваш? Добре, след това виждаш, че тази жена е годеница на кандидат за кмет. И пак, какво? Да не би тая гола жена да се е заснела с подкуп? На мен ми е по-скандална например снимката на Борисов със собственика и главния редактор на агенцията, по време на тенис-турнир, организиран от тях, спечелен от Борисов, чиято партия редовно спонсорира по една или друга форма същата агенция. Това вече е наистина гнусен порняк. А и имам още едно интимно подозрение: че когато твоята жена се снима гола това е супер, а когато чужда - просто отвратително. И какво се очаква от читателя? Да си каже - аз няма да гласувам за този кандидат за кмет, защото годеницата му преди 10 години се е снимала гола. Просто не искам да гласувам за такива хора, искам да гласувам за кандидати, чиито жени не се снимат голи, защото те могат да управляват по-добре от ония типове с голите жени. Сексуалността и властта не са съвместими въобще, а например много са по-съвместими корупцията и властта: с първото не съм съгласен, за второто нямам нищо против. Това ли трябва да си каже читателя? 

Също така, твърде много ме смущава, че и Борисов и Фандъкова уж поосъдиха цялата работа, но само в лично качество, от кумова срама. А парите на ГЕРБ, които влизат в същата агенция? Как организираш изборите си през това място и какъв е онзи морален релативизъм, при който личничко не си съгласен, но партийно няма проблеми, наливай там пара, да плюят по вражеския лагер. 

И на последно място, кой по-точно електорат таргетира тази снимка? Очевидно агенцията не се чете от електората на Демократична България, който видиш ли поглежда снимката и си казва: отвратен съм! Няма да гласувам за моите хора! И обратното: евентуалният читател на ПИК ми се струва трудно обратим в политическите си пристрастия и едва ли е обмислял да гласува за демократите, та драгата агенция своевременно решава да поохлади ентусиазма му с тези снимки. Тук сякаш има и очакван дефект на лайномета - той трудно може да се прецизира и насочи собствения си кафяв ресурс. В цялата история има само една годеница и тя е жълтата годеница на властта и непроветреното под полата й. 

Автор: Райко Байчев

 

Източник:https://www.actualno.com/


112156