Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Златина Узунова, Дви...
Златина Узунова, Движение

Златина Узунова, Движение "ДНЕС" - Смолян: Светът се прекланя пред българската музика- Г-жа Узунова, през последните години разговорите за култура в България намаляват. Може ли да кажем, че българското общество потъва във все по-голяма духовна нищета?

- Да разбира се. Не само, че обществото ни потъва, но и културата в страната изчезва, а това е много страшно. Този процес се засилва все повече и повече. А без култура нацията губи своя облик и започна да прилича на сбирщина от хора, събрани на едно място.

- На какво се дължи това?

- Икономическото положение в страна доведе културата до такова състояние. Навсякъде се говори само за пари, пари, пари. Културата трябва да е на държавна издръжка независимо дали говорим за театър, музика, танци. Всяка сфера се нуждае от държавна подкрепа. За жалост това не се получава. Няма никакви инвестиции, културата отива на заден план.

- Нарочно ли е това поведение на управляващите?

- Да, категорично. Погледнато реално в много културни отрасли могат да носят приходи и да печелят. Трябва обаче първо да има държавна подкрепа - в театрите, в ансамблите...

- Вие се занимавате с музика, защо все повече млади хора предпочитат пошлото и долнопробното пред истинската българска музика?

- Напоследък съм свидетел, че много млади хора се завръщат към българската музика и танц. Наскоро бях на откриване на дискотека в София. Изпълних "Излел е Дельо хайдутин" в съпровод с 9 гайди. Младежите искаха още и още. Хванаха се на хорото. Тази любов към българското народно творчество е все по-очевидна. Може би това не е така в театрите, но музиката и танците са във възход. Бях на концерт в Правец и ми направи впечатление, че тяхното читалище има 8 или 9 танцови състави и няколко групи за народно пеене. А това е прекрасно.

- Какви спешни мерки са необходими, за да се възроди изкуството у нас?

- Изключително важно е четирите ансамбъла - Филип Кутев, Родопа, Тракия и Пирин да станат отново държавни. Така те ще покрият цяла България. В момента само Филип Кутев е държавен, но той не може да смогне. Момчетата и момичетата не могат да бъдат навсякъде - и в България, и в чужбина. Другите три ансамбъла вече са частни. Те трябва да популяризират и пазят по професионален начин българската народна музика и танци, както у нас, така и по света. България може да се обозначи като нация със своята музика. Това е най-голямото богатство. Аз съм солист на Големите български гласове вече 32 години, пътувам по света и виждам как чужденците приемат нашите песни и танци. Светът се прекланя през българската музика. Затова е редно управляващите да вземат спешни мерки. Да направят един хубав календар, да покажем, с какво се гордеем.

- Какви са вашите наблюдения - как приемат българите в чужбина народните песни и танци?

- В много държави нашите сънародници са обособили специални центрове. Учат и преподават музика и танц, но са самодейци. Трябва това национално богатство да се представи и по професионален начин.

- Вие бяхте първенец в събирането на подписи за референдума. При вас имаше и най-много наблюдатели по време на изборите за Националното допитване. Как успяхте?

- Превърнах колата си в малка приемна. Облепих я цялата с реклами за референдума. Пътувах от град на град, от село на село с моите координатори. Обикалях и убеждавах хората. Имаше на места, на които пеехме заедно. В кафенета, в пенсионерски клубове... Хората ме познаваха, а друго е да те заговори някой познат.

- Как се чувстват хората сега, когато властта пренебрегна референдума и волята на 3,5 млн.?

- Хората са много разочаровани от това, че референдумът не успя. Въпреки че Смолян е малка област, ние направихме много повече дори от София, от Варна. Тук задават въпроси - защо така се случи, защо ние успяхме, а в големите градове - не? За съжаление хората са разочаровани, защото нещата се случват бавно, защото надеждата умира последна. Казвам им, че трябва време, че има стъпки, които трябва да се изпълнят, но те искат да действаме, а не да приказваме. Почти всеки ден ми звъни някой и ме пита - а сега накъде, защо се случи така, защо ни подлъгаха.

България потъва и потъва. Нищетата е ужасяваща. Има цели семейства, които са безработни и нямат пари дори за коричка хляб. Не могат да изхранят децата си, не могат да ги изпратят на училище. Чудят се как да преживеят. За съжаление те се манипулират лесно от големите партии, защото са притиснати до стената. Министрите, депутатите да дойдат в Родопите, да обиколят и да видят как тук много хора не могат да си купят дори и хляб.

 

ВИЗИТКА

Златина Узунова, областен координатор на Движение ДНЕС", солист на големите български гласове - София, солист на фолкорен ансамбъл "Родопа", ръководител на три състава към читалище Христо Ботев в Смолян, почетен гражданин на Смолян.


39304