Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Злоупотреба с власт!...
Злоупотреба с власт! >> 10 души, от тях 2-ма полицаи, от

Злоупотреба с власт! >> 10 души, от тях 2-ма полицаи, от "Фирмата" задържани в спецоперация срещу дрогата10 лица са задържани в спецоперация на 29 ноември, съобщиха на брифинг в Специализираната прокуратура.

Извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса и 10 автомобила. Намерени и иззети са голямо количества марухуана и амфетамини на малки дози, готови за разпространение, каза по време на брифинга говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от Фокус.

„Организираната престъпна група е действала от началото на 2017 година на територията на град София, квартал „Требич“, село Мировяне, град Нови Искър и село Доброславци. Същата е създадена с цел разпространение на наркотични вещества, основно амфетамини и марихуана.

Групата е имала строго изградена пирамидална структура. На долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали от членовете на средно ниво.

Свидетелите описват групата като „Фирмата“, която е отговаряла за разпространението на наркотичните вещества в град Нови Искър, село Мировяне, квартал „Требич“ и село Доброславци“, заяви Сийка Милева.

„За грам трева за пушене и амфетамин се е заплащала сумата от 25 лв.

Голяма част от членовете на групата са криминално проявени, с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че членовете на организираната престъпна група със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества за тях“, допълни още говорителят на Специализираната прокуратура.

В състава на групата участват двама полицейски служители, които са на длъжност „Старши инспектор“ в група „Охранителна полиция“ във Второ РПУ, поясни говорителят Сийка Милева. Те са играели много важна роля – подпомагали дейността на групата като разчиствали терена от други разпространители на наркотични вещества. Също така те арестували посочени от ръководителя на групата лица срещу заплащане.

Събрани са доказателства, че единият от служителите на МВР е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на изпълнение на служебните си задължения. Срещите между полицейските служители и членовете на групата се провеждали в сервиз за автомобили с цел да не се буди подозрение“, заяви Сийка Милева.

„Наркотичните вещества са намерени на различни места в обитаваните от обвиняемите жилища. На всички е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества. Като по отношение на 8 от лицата Специализиран наказателен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“. На един от тях е определена мярка за неотклонение – парична гаранция, а другият участник от групата е обявен за общодържавно издирване. Като предстои издаването на европейска заповед за арест“, допълни още Сийка Милева.

Говорителят на Специализираната прокуратура допълни още, че са установени случаи, при които на лицата е била обещавана и осигуряването на лична охрана, ако си закупуват или разпространяват наркотици за групата.

 

*Заглавието е променено от редакцията

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


118025