Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Зреят още бунтове по...
Зреят още бунтове по селата заради прасетата

Зреят още бунтове по селата заради прасетатаДнес е последният ден за доброволно умъртвяване на животните в Южна България

В редица села в Южна България зрее напрежение заради предстоящото принудително умъртвяване на домашните прасета.

30-те кмета на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането за доброволно умъртвяване на животните, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в дворовете на хората, съобщи БНР.

"Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката", заяви пред „Хоризонт” кметът на с. Юнаците Стоян Кузов.

"Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да тръгнат наведнаж. Да видим кои села ще си изберат и как те ще процедират и оттам ние ще предприемем нашите действия - откъде са дошли оттам да си тръгнат",добави и кметът на Черногорово Емил Захариев, цитиран от БНР.

Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябва доброволно да умъртвят животнитее. След това прасетата ще бъдат принудително унищожени.

В края на работната седмица протестиращите край село Крушаре обявиха, че ще внесат сигнал до Върховната административна прокуратура заради наложените мерки от земеделското министерство за принудителното избиване на прасетата в домашните стопанства.

Протести срещу изискването за доброволно умъртвяване на животните, придружени с пътни блокади, организират също жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Война за трупове" - 60 милиона хвърлила на вятъра Агенцията по храните! ВИЖТЕ разследването на Генка Шикерова, спряно от Нова тв >>  https://www.youtube.com/watch?v=ig4vduX6irE

Апокалипсисът наближава

Здраво кътче не остана >> И в Шуменско потвърдиха положителни проби на чума по свинете

Африканската чума стигна Родопите

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете


109595