Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Фич" успокоява Бълг...

"Фич" успокоява България, докато Борисов непрекъснато плаши с кризиНеуспехът да се формира правителство след изборите през април създава възможност за продължаване на политическата несигурност, но това няма да доведе до значителни промени в ключовите икономически политики. Ангажирането с благоразумни фискални и макро политики, както и въвеждането на еврото се радват на широка и устойчива подкрепа, а никоя от спечелилите популярност партии, борещи се със сегашния елит, не търси промяна на отношенията с ЕС."

 

Това се казва в позиция на рейтинговата агенция "Фич", разпространена във вторник. Тя е в дисонанс с непрекъснатите заплахи от премиера в оставка Бойко Борисов за задаващи се криза след криза, когато правителството му бъде сменено със служебно.

 

Оценката на "Фич" със заглавие "Българската политическа несигурност едва ли ще засегне ключови политики" противоречи и на тълкуванието, което Борисов направи от мъглива нива на 20 февруари на повишаването на перспективата по кредитния рейтинг на България. Тогава той обясняваше на финансовия министър Кирил Ананиев, че агенцията се притеснявала от несигурност заради резултата на предстоящите избори:

  • "Точно това ни казват. При някаква политическа промяна - това искам българите да го чуят - за тях ("Фич" - бел.ред.) промяната е несигурност. Защото елементарно е да се види - когато сме ние, оценките са стабилни, положителни, най-добри. (...) И, това е за мен - "надеждна политическа рамка" - на тези, които казват, че щели да правят революция, като дойдат. С кое - не знам."


След това Борисов обясни, че "неблагоприятни политически развития" в съобщението на "Фич" буквално означавало "сегашната коалиция да не управлява", а че положителната и стабилна перспектива за държавата била именно за тази коалиция с "патриотите". "Неблагопирятно" означавало, че "идват други и спираме да си говорим за такива неща", а отстраняването му от власт щяло да бъде грешка и връщане на държавата с години назад. 

 

Всичко, което трябва да знаете за:Избори 2021 (703)

Сега "Фич" посочва, че ГЕРБ и особено БСП са изгубили значителна част от подкрепата си и резултатът от изборите на 4 април се дължи на "общественото разочарование от традиционните партии, подсилвано от корупционни скандали на различни нива на управление и довели до серия от протести през последните години."

 

Ето какво пише още в анализа на "Фич":

 

"Все още виждаме малък риск от внезапни промени в макроикономическата политика, заради което променихме перспективата си. Всички партии, включително тези срещу статуквото, виждат значителни ползи от инвестирането и растежа благодарение на предстоящите програми, финансирани от ЕС. Между всички партии има и също толкова широк консенсус за приемането на еврото, както и за фискална предпазливост и за запазване рамката на валутния борд.

 

В действителност въпроси за върховенството на правото, качеството на институциите и корупцията се превърнаха в централни за вътрешната политика, което може да помогне за ускоряване на реформите в тези области, замотани при управлението на отиващото си правителство. 

 

Fitch reassures Bulgaria, while Borissov constantly threatens Bulgaria with  crises - World Today News

Ей така ще се хапят, че са сбъркали, обясняваше през февруари Борисов. 

 

Индикаторите за управление в България съответстват на тези на други страни от категорията с рейтинг ВВВ, но са най-слабите в ЕС.

 

Когато се свикат нови избори, властта ще бъде поета от служебно правителство с ограничени правомощия и без възможност да прокарва законодателни мерки в парламент. Продължителна политическо блокирани може да отложи реформите, включително свързаните с възстановителния фонд Next Generation EU (NGEU), в който България е сред големите бенефициенти.

 

Все още няма яснота около условията за разпределяне на средствата (бел.ред. - под това обикновено се има предвид обвързването на достъпа до парите с върховенството на правото), но фондът попада все повече във фокуса с предаването в Европейската комисия на националните планове за възстановяване.

  • "Фич" вярва, че еврофондовете, включително трансферите от бюджета на ЕС за 2021-2027 г., както и тези от NGEU, може да повишат растежа от прогнозираните за 2021 г. 3.4% на 4%-5% през 2022-2025 г.


При отсъствие на яснота за капацитета на България да усвои и разпредели фондовете от NGEU - която може да се изправи пред институционални, административни и политически ограничения - още не сме правили оценка дали те биха подобрили дългосрочния потенциал за растеж чрез увеличаване на инвестициите и повишаване на производителността. 

 

Слабото място на рейтинга на България е ниският ѝ потенциал за растеж."

 

От "Фич" отбелязват още, че ГЕРБ не е успяла да състави коалиция, дори след като Борисов е казал, че няма да остане премиер и че социологическите прогнози за предсрочните избори не вещаят някакво значително подобряване на перспективите за сглобяване на правителство. "Както се е случвало и в миналото, многопаритйна коалиция може да се окаже нестабилна", допълва агенцията.

 

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Изправи се! Мутри вън!“: Да се направи Комисия за разследване на „подпорната стена“ на Алепу и за къщата в Барселона

Иво Божков: Ето защо Борисов и ГЕРБ хладнокръвно лъжат

ГЕРБ в безтегловност..., с празен ход, атакуват Мая?!? ВИЖТЕ >>

Слави Трифонов: Борисов и ГЕРБ лъжат, та се късат! Все едно са без памет какво са говорили и какво са вършили

Полина Паунова: Борисов ни говори за западните демокрации, а тук се крие и блъфира медиите?!?

Слатински за Борисов: Оставете го да говори, нека логореята му се лее!

Печално. Докато Борисов ни облива с оптимизъм за „добре свършена работа“... ВИЖТЕ >>

 

 


150191