Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / 118 години от гибелт...
118 години от гибелта на Гоце Делчев

118 години от гибелта на Гоце ДелчевНа 4 май се навършват 118 години от гибелта на българския революционер Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Северна Македония.  

Любчо Георгиевски: Гоце Делчев е пишел на български 

Гоце Делчев е пишел писма на официален български език. По това време всеки е можел да пише на български език, а това се пази в тайна в ...

Прочети повече

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

 

Редактор: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 

 


150168