Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 9 месеца по-рано: ДА...
9 месеца по-рано: ДАНС благодари за информация за възможни нарушения относно питейната вода

9 месеца по-рано: ДАНС благодари за информация за възможни нарушения относно питейната водаОще в края на месец май, 2019 година, ДАНС са изпратили писмо след сигнал на природозащитно дружество по отношение на питейните водоизточници на България, в което уверяват, че "предоставената информация" е взета предвид - "с оглед предотвратяване на бъдещи заплахи или посегателства срещу националната сигурност на страната".

Информацията беше публикувана на Facebook страницата на Риболовен клуб "Балканка". От клуба казват, че публикуват писмото от ДАНС заради реплика на бившия вицепремиер и настоящ зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Става въпрос за репликата, че не можело един прост риболовен клуб да определя накъде да се движи България в екозаконодателството. Симеонов каза това, докато коментираше темата с новата си законова инициатива в защита на десетки ВЕЦ, срещу която официално становище има и от МОСВ – припомнете си подробности в този материал!

Actualno.com се свърза с лицето на "Балканка" Димитър Куманов за повече подробности относно сигнала. Оказа се, че писмото с информацията, за която ДАНС благодари, е пратено не само до агенцията, но и до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, както и до тогавашния екоминистър Нено Димов. Основното твърдение в него е, че МОСВ и подопечните му институции като РИОСВ и Басейновите дирекции водят целенасочена политика за унищожаване на питейната вода.

Конкретните примери за твърдението на "Балканка" са следните:

1. Работата на Басейнова дирекция и РИОСВ Шумен в подкрепа изграждане на нов ВЕЦ на язовир "Ястребино", който осигурява питейната вода за Антоново. Според риболовния клуб например, РИОСВ Шумен е направила преценка за строежа на ВЕЦ без да се съобрази с лимитите на ползваната вода, както и с решението де факто е пренебрегнала необходимостта от ОВОС. Посочени са и други обстоятелства относно позволението.

2. Подаден е сигнал и за ВЕЦ-а на язовир "Бебреш" - централата, която стана ясно, че се управлява от бащата на Валентин Златев – защото нямало търг за отдаване на язовира за такова ползване. Също сигнал има и за ВЕЦ-ове по каскадата "Въча" (ВЕЦ-ове Лозята 1 и Лозята 2).

"И от прокуратурата ни вест, ни кост - те гордо изчакаха да се случи кризата в Перник", завършва припомнянето във Facebook профила на "Балканка".

 

 

Кратко съобщение до медиите:

По повод вчерашните изявления на Лицето Симеонов, имаме удоволствето да Го информираме,

...че тоя най-прост и смотан Риболовен Клуб още през Май 2019г е изпратил предупреждение до ДАНС и Прокуратурата относно питейните водоизточници у нас.

See More

 

 

Източник: https://www.actualno.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Прокълнатият Перник

Тихо и полека...! >> Удължава се бедственото положение в Перник с още 30 дни

Водна криза в национален мащаб >> 6 от 15-те язовира за питейна вода са на 1/3 от обема си

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Спрете водата на държавата

Манолова: Холдингът във ВИК–сектора, създаден днес от премиера, е мегасхема за източване

 

 


121579