Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Байдън обяви извънре...
Байдън обяви извънредно положение заради

Байдън обяви извънредно положение заради "изключителна" заплаха от РусияСписмо до парламента на САЩ президентът Джо Байдън обяви извънредно положение за отстраняване на "необичайна и изключителна" заплаха за националната сигурност и икономиката от страна на Русия.

 

Текстът е публикуван на интернет сайта на Белия дом и на практика представлява обяснение за конгресмените и сенаторите, както и инструкция към правителството как да действа ефективно по този проблем. Това засяга на първо място Държавния департамент, финансовото и правосъдното министерства.

 

Едно от нововъведенията е, че мерките ще действат незабавно - премахва се уведомяването на засегнато лице преди разгласяването на санкция, защото скоростта на прехвърляне на активи днес е толкова висока, че в повечето случаи няма ефект от действията на Вашингтон.

 

Изброено е и какво прави Русия, за да се налага такова решение на президента:

 

- подронване провеждането на свободни и справедливи демократични избори в САЩ

 

- участие в злонамерена кибердейност срещу САЩ и техните съюзници

 

- поощряване и използване на транснационалната корупция за влияние върху други правителства

 

- извършване на екстериториална дейност срещу дисиденти и журналисти

 

- подкопаване на сигурността в страни и райони, важни за националната сигурност на САЩ

 

- нарушаване на установените принципи на международното право, включително уважението към териториалната цялост на държавите.

 

Писмото съдържа подробно изброяване кой и какви действия ще подлежат на санкции, включващи замразяване на активи в САЩ, забрана за делова дейност с него и отказа да бъде допуснат на американска територия. Всеки случай се обсъжда между трите споменати министерства.

 

Сред изброените дейности, подлежащи на санкции, е и подпомагането на вече санкциониран, включително с цифрови валути или някакъв вид реални активи; убийството или нанасяне на телесни вреди на американец или на гражданин на съюзник или партньор на САЩ; подкопаването на мира, сигурността, политическата стабилност или териториалната цялост на САЩ или на техен съюзник или партньор.

 

В обяснението какво се разбира под "правителство на Руската федерация" се посочва, че това е не само министерският съвет, но и всяко политическо поделение, агенция или средство за държавна политика, включително централната банка, както и всяко физическо лице, което е подчинено, контролирано или насочвано от правителството или действа в негова полза или от негово име.

 

Автор: Петър Карабоее

Снимка: Ройтерс

Източник: https://www.dnevnik.bg/


148797