Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Байдън предложи на П...
Байдън предложи на Путин да се срещнат

Байдън предложи на Путин да се срещнат



Американският президент Джо Байдън предложи на руския си колега Владимир Путин да се срещнат в близките месеци на територията на трета държава. Това става ясно от съобщението на пресслужбата на Белия дом за състоял се днес телефонен разговор между двамата. 

Според съобщението, "Президентът Байдън потвърди целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия, съобразени с интересите на САЩ, и предложи среща на върха в трета държава през следващите месеци, за да се обсъди пълният набор от въпроси, пред които са изправени САЩ и Русия".

Това е първа пряка комуникация между Байдън и Путин, откакто на 17 март американският президент се съгласи в интервю за ABC, че Владимир Путин е убиец и трябва да плати цената за намесата в изборите в САЩ. на следващия ден Путин отговори така: "Какво бих му отговорил? Бих му казал: бъди здрав! Пожелавам му много здраве! Казвам това без ирония, без шега".

 

Според съобщението на Белия дом, двамата лидери са обсъдили също така редица регионални и глобални теми, включително намерението на САЩ и Русия да водят стратегически диалог за стабилност по въпроси, свързани с контрола върху оръжията и нововъзникващите въпроси, свързани със сигурността, надграждайки върху удължаването на новия договор за новия договор СТАРТ (за намаляване на ядрените оръжия между САЩ и Руската федерация, с официалното наименование Мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия).

Байдън също така е дал да се разбере, че "САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действията на Русия, като кибератаки и намеса в изборите".

Американският президент е подчертал също така "непоколебимия ангажимент на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", като е изразил притесненията си "от внезапното натрупване на руска армия в окупирания Крим и по украинските граници" и е призовал Русия да деескалира напрежението.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 
 

148623