Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Блокада! Жива верига...
Блокада! Жива верига от медицински сестри пред МЗ

Блокада! Жива верига от медицински сестри пред МЗБунт на медици в центъра на София. Лекари и медицински сестри се обединиха в протеста си срещу здравното ведомство. Те блокираха булевард ”Княгиня Мария Луиза”, а част от сестрите обявиха, че няма да напуснат сградата на министерството, докато не бъдат решени проблемите им.

Срещата между здравния министър Кирил Ананиев и протестиращите медици приключи малко преди 16 часа. Стана ясно, че двете страни са се договорили, а министър Ананиев е поел ангажимент да изпълни много от исканията на протестиращите.

Сестрите отрекоха, че е имало барикада в сградата на здравното министерство.  Спекулациите се появиха след SMS на една от протестиращите, че те няма да напуснат ведомството, докато не започне реално изпълнение на исканията им.

 

"Имаме уверението, че Министерството на здравеопазването наистина ще подкрепи тези законови промени, които касаят отделни съсловни организации за всяка една регулирана медицинска професия", заяви един от протестиращите медици.

 

По-рано медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването.

 

Представители на медицинските сестри влязоха на среща при здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. "Мария Луиза" и в двете посоки с жива верига.

 

В началото на октомври медицински работници излязоха на протест в София. В протеста участваха близо 7000 медици.

 

Те настояваха още за минимална заплата от 950 лева за сестрите в университетските болници. Също така за начално възнаграждение за лекарите от 1100 лева в общинските и 1200 лева в университетските здравни заведения.

 

Сред другите основни проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

 

Протестът завърши след като Пламен Димитров - президентът на КНСБ, се срещна и връчи протестна декларация на вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.

 

Ананиев съобщи, че 200 милиона лева ще влязат в системата на здравеопазването чрез увеличение на цените на клиничните пътеки.

 

Източник: www.fakti.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 

КОЙ чакаме да ни помогне

 

Протестите на МВР - грозната жалейка на властта

 

Истанбул въстана и победи, а ние...!?

 

Протест срещу Системата – тема табу за зависимите български медии

 

С глупавите си закони ще ни довършат! Протести са му майката!

 

Не само жилищата и Парламентът ни е пренаселен... от лентяи

 


114772