Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Борисов се бори за политическо оцеляване, пише

Борисов се бори за политическо оцеляване, пише "Файненшъл таймс""ЕС слепи ли сте, или сте като него?" - плакат от протеста на 22 септември 2020 г. в София.

 

тслабва хватката на българския властелин, докато САЩ се заеха с корупцията" и "Бойко Борисов се бори за политическия си живот в навечерието на избори и посред обществено недоволство от корупцията". С такова заглавие и подзаглавие лондонският "Файненшъл таймс" разказва днес на читателите си за събитията от последната седмица и представя няколко коментара от България по тях.

 

Текстът, илюстриран с ръкостискане на Борисов с канцлера Ангела Меркел, представя кой и защо е бил санкциониран от САЩ, но и припомня за снимките с нощното шкафче на премиера, пълно с пачки и злато. Както и за последвалите месеци на улични протести и неспособността на ГЕРБ поради загуба на подкрепа сред избирателите да състави правителство след изборите през април.

 

Но има и втори акцент и той е за натиск, който ходът на Вашингтон оказва върху ЕС за годините на бездействие срещу корумпирания начин, по който се управляваше страната "в задния двор на Европа".

 

Христо Иванов от "Да, България" е цитиран да казва, че американските санкции са "приятелски жест" и че "контрастът наистина е драматичен".

 

Дълго Борисов изглеждаше като непоклатимо геологично образувание в българската политика, използвайки натиск и страх, за да знаят всички кой е властелинът, допълва Иванов. Но санкциите "допринесоха за промяна на това възприемане на Борисов и сега отслабва хватката му над властта", казва още той.

 

Критиците на Борисов казват, че неговият престой във властта представлява десетилетие на корупция, шуробаджанащина и слаби икономически резултати.

 

"Най-големият въпрос сега е кого са подкупвали в правителството" санкционираните, казва евродепутатът Елена Йончева.

 

Изданието обръща внимание предимно на Делян Пеевски и цитира български анализатори да посочват, че именно той, а не Васил Божков, е основната цел на списъка по закона "Магнитски". Сега Борисов се дистанцира от Пеевски, но със задълбочаването на проверките може да му е трудно да убеди мнозина българи, допълва "Файненшъл таймс".

 

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика също насочва вниманието към ЕС - че сега е важно Брюксел да изпрати ясен сигнал, че повече няма да си затваря очите за корупцията в България. "Тя нанася щети на българското общество. И, честно казано, не е добре за сближаването между страните в ЕС. Заради нея догонването от страна на България става много по-бавно. Пропуснахме хиляди възможности през последните повече от 10 години", обяснява тя.

 

Всичко, което трябва да знаете за:Санкциите по "Магнитски" (40)

 

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 152341