Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Бразилия вече е втор...
Бразилия вече е втора в света по брой на заразените

Бразилия вече е втора в света по брой на заразенитеБразилия вече е втора в света по брой на заразените. В страната за последното денонощие се регистрирани повече от 20 000 нови случая и така общият им брой е 332 382 (21 116 починали), с което тя вече е пред Русия (326 448 и и починали 3249), където има 8894 нови случая. На първото място е САЩ с 1 654 094 заразени (97 647 починали).

Общият брой на случаи с коронавирусна инфекция в света е 5 306 235 души. Увеличението е с повече от 109 000. От европейските страни водеща е Великобритания с приблизително 3200 нови случаи, Испания – 1887. Италия, Франция, Германия съобщават за под 1000 нови случаи, като Беларус, които нямат мерки, е с нови 932 случая на заразата.

В Европа смъртността трайно намалява, като единствено Великобритания е с нови 351, а всички други държави починалите са под 200.

- Седем клиенти на ресторант в северозападна Германия вероятно са били заразени с коронавирус, съобщи БНР, цитирайки Асошиейтид прес. Това ще е първият случай на масово заразяване в заведение за  хранене след отварянето им преди две седмици покрай облекчаване на мерките. Повече от седмица преди това в района на област Лер в Долна Саксония не  е имало потвърдени случаи на заразяване с вируса, изтъква АП.

Гърция публикува указания за туристическите обекти

Гръцкото министерство на туризма публикува изчерпателни указания, които хотели, къмпинги, туристически агенти и транспортни компании трябва да спазват преди възобновяването на туристическия сезон през юни, съобщи АНА-МПА, цитирана от БГНЕС.

Очаква се всеки хотел или туристически обект да състави протокол въз основа на указанията на министерството и да го прилага към своите дейности, както и да определи координатор, който ще работи в сътрудничество с лекар.

Също така обектите трябва да обучат персонала как да се отнася с гостите и да въведе предпазни мерки за лична безопасност по време на работата им в съоръженията.

Директивата от 20 страници обхваща обучението на персонала за разпознаване на възможни симптоми на коронавирус и прилагането на спешни процедури при възможни случаи; подробности за това как персоналът трябва да почиства помещенията и обслужва гостите и призовава за процедури за дезинфекция на всички повърхности, ключове и материали, използвани от гостите.

Всеки ден ще се проверява температурата на персонала, очаква се хотелът да съхранява записи за контакти както за персонала, така и за гостите, в случай че се наложи проследяване на контакт и да съобщава за всички възможни симптоми на Covid-19.

Също така са определени специални разпоредби за конкретни помещения, като кухни, ресторанти, обществени помещения за почивка, басейни и зони за доставка, като в кухните се допускат само хора от персонала.

Гърция обяви, че ще възобнови функционирането на целогодишните хотели на 1 юни, включително къмпингите.

На 15 юни сезонните хотели ще се отворят отново, в същия ден, когато международните полети ще бъдат възобновени от редица все още неопределени одобрени страни. 

Испания отваря границите си за туристи през юли

Чуждестранните туристи ще могат отново да посещават свободно Испания от юли, съобщи премиерът Педро Санчес на брифинг днес. В момента испанските граници са затворени и достъп до страната имат само испански граждани, постоянно пребиваващи в страната лица и някои други строго определени групи. От 15 май всички пристигащи в Испания задължително се поставят в 14-дневна карантина. Този факт, заедно с неяснотата относно отварянето на границите за чуждестранни туристи, предизвика сериозното негодувание на туристическия бранш. Туризмът е основно перо в испанската икономика, като поминъкът на някои райони, като например Канарските и Балеарските острови, изцяло зависи от него. Ежегодно в странат влизат над 80 млн. туристи. "Тази година ще има туристически сезон, призовавам хората вътре и извън страната да започнат да планират отпуска си", категоричен беше Санчес, без да споменава за нуждата от карантина.

От 8 юни започват отново да се играят и мачове от испанската футболна лига, при спазване на мерките за сигурност на играчите, съобщи още премиерът. Ще се възобновят и останалите спортни дейности.

Испания беше ударена изключително тежко от пандемията. От март досега бяха заразени над 280 000 души, а над 28 000 са починалите. Следващата седмица правителството ще обяви национален траур от 10 дни в памет на жертвите на пандемията.

Тази седмица извънредното положение в страната беше удължено до 7 юни, но правителството не изключва още едно удължаване от 2 седмици. "Най-страшното мина, вижда се краят на тунела", категоричен беше Педро Санчес.

Разхлабването на ограничителните мерки в страната става постепенно и на фази. От понеделник последните автономни райони, сред които Мадрид и Барселона, ще влязат във фаза 1, при която е позволено събирането на групи до 10 човека и отварянето на малки магазини и заведения, които разполагат с маси навън. Носенето на маски на обществени места е задължително в цялата страна. Разходките са разрешени, но в определени часове зони в зависимост от възрастта. Не е позволено ходенето на плаж и къпането в морето.

От следващата седмица голяма част от страната ще влезе във фаза 2, при която вече ще може да се консумира и вътре в заведенията, при ограничение до 40% от капацитета. Отварят моловете, кината и музеите със същото ограничение. Ще бъде разрешено и ходенето на плаж, но ще бъдат наложени ограничителни мерки като максимален капацитет, спазване на разстоянието от 2 м, както и ползването на различни входове и изходи. 

 

(От Испания предава Веселина Гарчева, кореспондент на "Сега")

 Източник:  https://www.segabg.com

 


126486