Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Българите са с най-н...
Българите са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

Българите са с най-ниска продължителност на живота в ЕСБългарите са европейците с най-ниска очаквана средна продължителност на живота - 74.8 години, показват данни на Евростат за 2017 г. Преди България са Латвия (74.9 години), Румъния (75.3) и Литва (75.8).

Средната за ЕС очаквана продължителност на живота за посочения период е била 80.9 години, като най-висока е била тя в Испания (83.4 години) и Италия (83.1).

Евростат отбелязва, че за периода 2015 - 2017 г. очакваната продължителност на живота при раждане на мъжете в ЕС е била 78.1 години. Средно те са живели с 5.4 години по-малко от жените.

По региони централен Мадрид и вътрешен Лондон имат най-висока очаквана продължителност на живота сред мъжете – 82 години за периода 2015 - 2017 г. Следват региони в Италия и Обединеното кралство. Най-ниска е в Централна и Западна Литва, следвана от региони в балтийските държави членки на ЕС, България, Унгария и Румъния.

В България тя е 71.4 години при мъжете и 78.4 години при жените (на последно място в ЕС). По-малко живеят мъжете единствено в Литва – 70.7 години.

От българските региони най-ниска е средната очаквана продължителност на живота на хората в северозападната част на страната - 73.5 години, а най-висока - в югозападната (75.7).

Средна очаквана продължителност на живота при мъжете, 2015 - 2017 г.

 

Източник: www.dnevnik.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Национална стратегия за заличаване на България

Моля, закривайте държавата!

По селата сме забравени... и от управници, и от Бога

Изчезваме с бързи темпове!

Съвременните скайп деца, деца на държавата мащеха

На Запад е трудно, но в България се задушавам (ОБНОВЕН)

Геноцидът на българското село – от комунистите до псевдодемократите

Останахме без всякаква надежда 

117154