Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цацаров обяви: Очна ...
Цацаров обяви: Очна ставка разкрива истината за спирането на БНР (ОБНОВЕНА)

Цацаров обяви: Очна ставка разкрива истината за спирането на БНР (ОБНОВЕНА)След вчерашното драстично противозаконно решение на СЕМ да открие процедура за отстраняването на шефа на БНР Светослав Костов заради спирането наизлъчването на програна "Хоризонт" на 13 септември, без да са наясно с остоятелствата около инцидента, днес временната парламентарна комисия по случая изслушва главния прокурор Сотир Цацаров за резултатите от разследването на прокуратурата, която установява фактите.

Ще се опитам да представя пред вас всички факти, които са установени до момента за БНР. Два сигнала от ДАНС и един от СЕМ, както и писмо от генралния директор са се развили пет сюжетни линии към едно досъдебно производство в градската прокуратура, едно в районната прокуратура и проверки в двете прокуратури плюс една преписка, която съдържа преписка между СЕМ, гблавния прокурор и генералния директор за спиране на излъчването на БНР, каза Цацаров. Това, с което се занимава прокуратурата по всяка от тези сюжетни линии всъщност е за това дали е извършено престъпление и дали има основания за привличане към обвинение, каза той.

Това, с което се занимава прокуратурата не е и не може да бъде решаване на проблема на радиото, защото това е от компетентността на СЕМ, на ръководството на радиото и т.н., уточни Цацаров. Имам разрешения от наблюдаващия прокурор да оглася данни и факти пред вас. Ако считате, че някои от производствата не е от предмета на работа на комисията, няма да го споменавам тук, допълни обвинител № 1.

Първата сюжетна линия касае т.нар. спиране на радиото, на "Хоризонт". На 13 септември програма "Хоризонт" бе достъпна само он лайн и спря до 10.42 ч. Незабавно след като това се случи от ДАНС бе изпратена сигнална спрпавка до гл. прокурор и сде споменава, че това е и заплаха за националната сигурност. На база справката от ДАНС ми бе разпоредена проверка в срок от 3 дни. Проверката бе възложена на ДАНС, извършена е чрез документи от КРС и СЕМ и бяха оповестени резултатите от нея. Резултатите сочат, че наистина е имало план за профилактика, но е обхващал три предавателя за ултракъси вълни и то не в София, а на три други места. Плановото спиране е касаело само три предавателя, това по никакъв начин не е следвало да се отрази върху излъчването на "Хоризонт" в цялата страна, посочи той.

Генералният директор на онзи етап не е знаел за спирането на по-ранен етап. На 12 септември в 9,26 мин Светослав Костов изпраща до НУРТС текст да прекрати "Хоризонт" от 6 до 11 ч поради профилактика на студийния комплекс. На 13 септември в 8.07 ч Костов е пуснал мейл с благодарност и молба да бъде възстановен сигналът. Налице е била обаче възможност сигналът да бъде наличен,

Техническият директор е искал повторно потвърждение, че се налага спиране, тъй като отлично е знаел, че няма нито профилактика, нито технически проблем, нито каквото и да било, за да се спре. Получил е потвърждение и е спрял сигнала. НУРТС казва, че радиото е спряло не заради технически проблем, а защото радиото не излъчва, т.е. има тишина, каза главният прокурор пред депутатите от Комисията.

Какво е предизвикало спирането въпреки пълната техническа възможност? Към настоящия момент градска прокуратура е изискала в оригинал входящите дневници, завеждането на вътрешната кореспонденция в радиото и са разпитали множество лица, на първо място Светослав Костов, Мария Маркова, шефа на дирекция "Техника", администратори, секретари, посочи още Цацаров.

Оттук нататък са очертани две версии, които в момента са въпрос на проверка - едната е на генералния директор, другата е на техническия директор. Образува се досъдебно производство за действията на Светослав Костов, той отрича всичко, каза още Цацаров. Според казаното от Пламен Костов, шеф на дирекция "Техника" генералният директор се прибира с един ден по-рано от командировка и му се обажда, като му разпорежда да спре сигнала на радиото.

 

Източник: https://pik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Хепънинг на служители на БНР пред СЕМ днес

СЕМ: Спирането на "Хоризонт" е безпрецедентно!

На сметката на данъкоплатеца! >> СЕМ глоби БНР с 27 000 лева за спирането на сигнала

17 регионални кореспондентите на БНР искат оставката на генералния директор

Депутатите изслушват Сотир  за БНР


114365