Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Да бъдем хора! Да по...
Да бъдем хора! Да помогнем на майките!

Да бъдем хора! Да помогнем на майките!Марина Кеназирева – Гражданско движение „ДНЕС“ – София

 

Усмихнати хора, деца, тичащи боси по тревата, голяма палатка и куп одеяла... Човек може да помисли, че това е картината на пикник сред природата в началото на лятото. Уви, зад приветливите лица на майките и бабите, събрали се тук, се крие много болка, тъга, но и много  решителност. Това са българските родители, застанали пред вратите на Народното събрание, за да кажат, че Системата ги убива, за да се преборят за правата си, здравето и живота на децата си. Всеки ден пред очите на нашите народни избраници тези жени очакват своето решение. Те не са агресивни, не викат, не скандират. Те са там, мълчаливо със своите  деца. И граждани до тях. Инвалидни колички, памперси, инжекции, лекарства. Никой, никога не е застрахован от подобно нещо. Никой не знае как ще се роди детето му. Но всички тези майки и  малките им герои посрещат живота храбро, въпреки ударите на жестоката съдба.

ВИДЕО

Вече повече от две седмици след призива на „ДНЕС“ десетки граждани станаха част от протестите на майките – в София, Русе, Добрич, Хасково, Враца, Варна и Бургас. Не защото ние останалите граждани искаме или очакваме нещо от тях, а защото ни пука. Защото искаме решение на проблема! Загрижени сме за това, което се случва с тях и за начина, по който институциите и властта  се отнасят към тези хора. Към децата им – нашите деца! Когато поне  веднъж поговориш с тези родители, бързо разбираш, че те не са там с каквито и да било политически мотиви. Те просто искат някой от управниците  най-накрая да ги чуе и да разбере тяхната болка, Да им помогне. Първият ден отидох просто, за да видя какво се случва, но след това разбрах, че трябва да съм там. Всеки ден! Трябва да ги подкрепим и не само аз, но и моите приятели, познати, близки, цялото  Гражданско движение  „ДНЕС“.

Всеки ден посещавам майките, говорим си, нося каквото имам и мога – вода, бисквитки... Най-вече за децата, защото майките са категорични, че нямат нужда. Казаха ми, че вода имат. От Народното събрание периодично им изнасяли по няколко бутилки „студена вода“. „Малко е иронично, все едно ни казват да пием по една студена вода и да се махаме“, усмихва се тъжно една от жените. Питам ги – „От какво имате нужда?“, а те отговарят в един глас – „От подкрепа!“ Искат повече хора да разберат за техните проблеми, нужди, за необходимостта от подобен протест. Обадих се на приятели от „ДНЕС“, казаха, че ще дойдат, дори за час, да поседят при тях, да им помогнат. И го направиха. Същото се случи и във Варна, и в Русе... В крайдунавския град приятели направиха тениски, в подкрепа жените и решили да дадат дежурства при тях, защото... ами защото им пука. Защото повече не може така! Не е редно, не е човешко. Бездушието и безчувствеността на властите е убийствена. Безхаберието граничещо с безотговорност е колосално.

Преди няколко дни пред палатката в София се спряха няколко депутатки от БСП, дошли там без да знаят защо. Просто да говорят... „Търсим решения. Ще ви предложим нещо“... Без конкретни ангажименти, без конкретни идеи. Просто така да се намират на приказка и да отбият номера. За ужас на депутатките по това време на протеста нямаше камери. Нямаше кой да ги снима за да види цяла България тяхната „съпричастност“. Стояха на високите си токове издокарани в скъпи костюмчета и потънали в мократа трева се чудеха какво да кажат на клетите жени. Това са нашите народни избраници. Леви, десни..., едни и същи са те!

Ядосах се. Много, защото в парламента се мотаят само такиви безхабернички и безделници – червени, зелени, сини, жълти... депутати без ясна визия за проблемите, без да зная какви са решенията, отишли там, сякаш само за да се наядат с евтини депутатски кюфтета и да пийнат по някоя и друга кола и биричка.

А майките седят, всеки ден – в дъжд, в пек. Заедно с децата си в инвалидните колички. И искат да бъдат чути. Да им бъде обърнато внимание! Да им се решат проблемите..., от държавата, от институтите, които всъщност отдавна са престанали да работят за народа си!

Просто те отдавна са мъртви! Но ние гражданите на България сме будни и в скоро време това ясно ще се разбере!

-----------------------------------------------------------------------

Гражданско движение „ДНЕС“ призовава всеки, който иска да подпомогне майките на деца с увреждания да отиде при тях, да им занесе вода, храна, дори да се присъедини с нова палатка. Само така ще покажем на управляващите, че гражданското общество съществува и няма да се откажем.

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави, единствен ти застана до нас в тази жестока борба!

Системата го убива!

Арогантността и циничността на Борисов удариха дъното

Слави спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави спасява децата на България!

„Системата ни убива“

Слави Трифонов ще дари парите от концерта си в Англия на Конфедерацията за защита правата на децата

Слави и хиляди българи пяха срещу Системата и за децата! Медиите грозно мълчат!

Празни приказки: Социалният министър не убеди майките на деца с увреждания, че системата ще бъде променена

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ: Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с уврежданияо

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)

 


67487