Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Дискусия „НУЖЕН ЛИ Е...
Дискусия „НУЖЕН ЛИ Е НОВ РЕГЛАМЕНТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО?“

Дискусия „НУЖЕН ЛИ Е НОВ РЕГЛАМЕНТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО?“РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ
В ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО –

основен акцент в първата
публична дискусия в рамките на
Гражданска инициатива „Референдум ДНЕС“
_____________________________________

 

Гражданско движение „ДНЕС“ организира

Дискусия на тема

„НУЖЕН ЛИ Е НОВ РЕГЛАМЕНТ ЗА
ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО?“

 

на 29 април 2015 г., сряда, от 11.00  до 13.00 часа,
в зала „Библиотека“ на хотел „Радисън“ – София (пл. Народно събрание).

Модератор на дискусията ще бъде проф. Михаил Константинов.

Това е първата от четири дискусии, предвидени да се проведат в рамките на най-новата национална инициатива на „ДНЕС“ – „Референдум ДНЕС“. Инициативата предвижда проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната, вкл. в сферата на изборното законодателство, правосъдието, икономическата и социалната политика и др. Резултатите от своеобразните граждански референдуми ще бъдат обобщени в национална подписка и предоставени на вниманието на институциите с цел обективизиране на тяхната работа по промяната на законодателството. Всеки референдум ще се предшества от дискусионен форум по въпросите, предвидени за допитване до гражданите.

В рамките на дискусията на 29 април т.г. на дебат ще бъдат подложени постъпилите до момента предложения за въпроси към гражданите относно потенциални промени в изборното законодателство и регламентацията на политическите партии.

Основната цел на дискусията е да се чуят и обобщят аргументите „за“ и „против“ всяко от предложенията и по този начин да се повиши информираността на гражданите относно плюсовете и минусите на една или друга законодателна промяна. По-добрата информираност е предпоставка и за по-висока степен на обективност на резултата от предстоящото допитване в рамките на инициативата „Референдум ДНЕС“. То ще се реализира през целия месец май 2015 г. и ще е по темата „Изборно законодателство и политически партии“.

За участие в дискусията са поканени социолози, политолози, политици, представители на неправителствения сектор, както и водещи журналисти-анализатори от национални медии.

Пълна информация за инициативата „Референдум ДНЕС“ е публикувана в сайта на ГД „ДНЕС“ – www.dnes-bg.org, както и на адрес www.sites.google.com/site/referendumdnes/.

СЪБИТИЕТО Е ОТКРИТО ЗА ЖУРНАЛИСТИ!

 

1813