Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение „ДНЕС“: Зим...
Движение „ДНЕС“: Зимното часово време е най-подходящо за България. Да спрем нездравословното местене на стрелките!

Движение „ДНЕС“: Зимното часово време е най-подходящо за България. Да спрем нездравословното местене на стрелките!Информационен сайт „ДНЕС“

 

Евродепутатът Момчил Неков организира открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС на 10 декември.

Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно директивата за смяната на времето, Момчил Неков осъществява широко обществено обсъждане по темата.

Целта на обществената дискусия е да се обсъди предложението за преустановяване на сезонните промени на часовото време и за отмяна на Директива 2000/84/ЕО. Бяха представени основните аспекти на предложението за изменението и социалният ефект от тях върху различни групи граждани и сектори.

В дискусията взеха участие представители на парламента, Министерство на енергетиката, БСК, БТПП, работодателски организации, неправителствени организации от сферата на земеделието, учени, лекари, психолози.

 

Да отпадне смяната на времето през 2020 г:

Най-разумно е да отпадне смяната на времето през 2020 г.“, заяви Момчил Неков. Той уточни, че предложението на Европейската комисия е за 2019 г., а 2021 г. е предложението на Австрия.

„Важното е каква ще бъде българската позиция, за да излезем с ясен мандат, който да защитавам в Европейския парламент“, допълни Неков.

84 % от европейците, отговорили на въпроса за смяната на времето, смятат, че тя трябва да се прекрати. Има два въпроса, дали да прекратим смяната и кое време да изберем – лятното или стандартното зимно“, каза Неков.

„Две са и основните плоскости на дискусия – отражението върху човешкото здраве и конкурентоспособността на България“, добави Неков. По думите му, ако се избере едно от двете, то ще важи за всички сезони.

„От гледна точка на самата продуктивност на хората специалисти и лекари казват, че през есента смяната влияе върху продуктивността две-три седмици и две–три седмици пролетта. Това означава, че сме непродуктивни месец, месец и половина“, обясни евродепутатът.

 

Най-подходящото за България:

„Зимното часово време е най-подходящо за България“, според Неков. Неговото виждане е, че стандартното време – зимното, е по-подходящо от гледна точка, че 70 % от търговията на България е в рамките на ЕС. По думите му 50 % от тази търговия е със страни с централно европейско време.

Неков уточни, че ако разликата в часовото време става два часа, ще загубим конкурентоспособност. Той коментира, че хората са нетрудоспособни и непродуктивни две-три седмици. „Това означава, че бизнесът губи и се отразява върху човешкото здраве някъде месец и половина“, каза Неков.

Евродепутатът обясни, че всяка държава членка решава към кое време да се присъедини. По думите му това трябва да се случва на регионален принцип.

„Приканвам българските власти да синхронизират тази позиция със съседните на нас държави“, допълни още той.

Неков коментира, че стремежът на Европейската комисия е процесът по отпадане на времето да стане в този й мандат.

 

Гласуването в България:

От тези 84% европейци, които, смятат, че трябва да се прекрати смяната на времето, най-активна е била Германия. България се нарежда може би след средата в това проучване. В България също беше проведено такова проучване края на септември. „Смятам, че резултатите не могат да бъдат представителни, тъй като взеха участие само около 17 хил. българи поради тежката бюрокрация. Много искаха да гласуват, но формата, която беше зададена беше есеистична. Въобще не беше подходящо да пишеш в свободен текст. Нямаше разяснение към самата анкета. Това нещо трябваше да бъде направено предварително, за да може, когато гласуваш, да го правиш информирано“, допълни Момчил Неков.

 

Мненията:

На дискусията за смяната на времето стигнахме до становище, че не трябва да се въртят стрелките, каза за финал евродепутатът Момчил Неков. По думите му трябва да се направи проучване с плюсове и минуси от лятното или зимното часово време.

 

От страна на бизнеса Беата Папазова от Българската търговско-промишлена палата изрази становище, че може би преди години е било обосновано да се сменя времето. „Докато сега поражда само негативни ефекти върху здравето и трудоспособността на хората. Моето лично мнение и мнението на БТПП, независимо, че ние не сме правили официално проучване, е че смяната на времето трябва да бъде прекратена. Затова приветстваме европейската директива.

Най-добре би било да се върнем към стандартното време“, каза тя. По думите ѝ не е правилно да се нарича зимно време, тъй като когато е било създадено се отчита балансът между тъмния и светлия период на деня.

 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България изразиха становище, че са против смяната на времето и че биха избрали лятното часово време.

От Съюза за стопанска инициатива заявиха, че не са правили проучване, но ги смущава възможността всяка държава на ЕС сама да вземе решение, тъй като би довело до объркване. 

От Българската стопанска камара посочиха, че се въздържат да дадат предпочитание към лятното или зимното часово време. Според камарата въпросът дали трябва да отпадне времето не стои, тъй като той се отразява негативно. 

Асоциацията за български етерични масла, парфюмерия и козметика коментираха, че не трябва да има смяна на времето. 

В дискусията взеха участие и представители на земеделието. Димо Димов от Сдружение за биологично пчеларство коментира, че за пчелите няма никакво значение часовото време. „В един малък сектор като пчеларството, това е по-скоро маловажен проблем. Бих подкрепил 2020 г. като последна година за смяна“, допълни още той. Според него най-големият период настъпва при смяна на времето. 

Проф. Иван Станков, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обясни, че единно е мнението, че трябва да се спре промяната на часа. „Не чух по-различно мнение относно лятно или зимно, както го определяме, време", посочи той. От думите му стана ясно, че растениевъдите и животновъдите са на противоположни мнения.

Специалистите в лицето на Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското дружество по солмнология посочи, че сънят е най-потърпевш от смяната на времето.

„Нямаме български данни за влиянието на часовото време върху здравето. Има вече немалко западноевропейски и американски проучвания, които показват, че всъщност тази смяна има вредни ефекти върху здравето“, заяви още той. 

На дискусията бе представено и становище от доц. Маргарита Бакрачева от СУ „Св. Климент Охридски“. Според нея смяната на времето и на сезоните оказват влияние основно на физиологично ниво във връзка с промяната на количеството произвеждани хормони и това косвено се отразява на положителните емоции и щастието.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Плановете на ЕК за смяната на времето - тези и очаквания

Зимно или лятно? Кое време да изберем

Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Движение „ДНЕС“: 77 пъти стигат! Времето не е ваше!

Лиляна Павлова в писмо до "ДНЕС" шикалкави за смяната на времето. Обещава, но не поема конкретен ангажимент!

Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Увеличават се гласуващите в анкетата за часовото време

За отмяна на лятното часово време

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Движение „ДНЕС“: 77 пъти стигат! Времето не е ваше!

Лиляна Павлова в писмо до "ДНЕС" шикалкави за смяната на времето. Обещава, но не поема конкретен ангажимент!

Георги Христов, експерт на Движение „ДНЕС“: Смяната на времето вреди на здравето
83557