Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държавата е "добре",...
Държавата е

Държавата е "добре", а какво става с децата?Коментар на Иглика Стоименова – социален работник, гр. Пловдив, експерт на "ДНЕС“и доброволец от референдума

Пореден случай на насилие върху деца потресе обществеността. Тази път става въпрос за домашно насилие. Тригодишни близначета – момче и момиче, бяха приети по спешност в пловдивска болница. Децата са с множество наранявания по тялото, момченцето - с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Майката е задържана за 24 часа, но след това освободена. По-късно тя се барикадира в собствения си дом, защото... ами защото се изживява като жертва.

По думите ѝ детето, което е пострадало по-тежко, се намирало в креватче, докато върху главата му паднал гипсов орнамент, поставен на стената.

Тригодишните близнаци тежат колкото няколкомесечни бебета, коментират шокирани медици. И двете деца са недохранени, личи си, че не са гледани както подобава, телесното им тегло е недостатъчно. От полицията уточняват, че 37-годишната майка е била под въздействието на алкохол, когато са я намерили. Установено е, че тя е отглеждала сама двете си деца, бащата е в Германия на гурбет. Пред полицаите майката отрекла да е била децата, макар по телата и на двете да е имало множество синини. Обяснила, че децата са слаби, защото няма пари, с които да ги храни.

Сега всички са шокирани и възмутени, а социалните работници се втурнаха да разследват и да установяват нередности в отглеждането на пострадалите дечица.

В последните месеци постоянно излизат наяве случаи с деца жертва на психически или физически тормоз. В Бургас възпитателки удрят с пръчка и раздават шамари. Добре, че родители свършиха работата на редица органи и спасиха децата си. Социални домове малтретират невръстните си питомци, а клипчета се въртят по телевизии и социални мрежи.

И какъв е резултатът от разкритите престъпления? Следват уволнени директори и персонал и се започва поредната проверка на социалните органи.

Години наред Агенцията за закрила на децата се рови сред документи, провежда разговори, констатира... Все след дъжд качулка. И се правят изводи – децата са жертва на междуличностни конфликти, депресирани майки и бащи, недостиг на средства. Следват дисциплинарни уволнения. И какво от това?

Нужен е задълбочен анализ на системата за закрила на детето. Ясно е, че тя е хаотична и неработеща.

Нормативната уредба в България възлага различни правомощия на различни министерства, но именно тук липсва механизъм за добра координация и ефикасна комуникация между тях. Съществуващият в момента модел за закрила на детето доказва, че не се осигуряват нужните условия за ефективна политика за закрила на детето.

За огромно съжаление практиката показва, че Държавната агенция за закрила на детето не изпълнява своите функции и по същество се явява неработеща структура. Българските деца трябва да се закрилят от десетки инспекторати, организации, групи и какво ли още не. Но само на хартия. Резултатът е кръгла нула.

Според статистика от 2017 г. сигнал за насилие над деца у нас се подава приблизително на всеки 5 минути. Това става ясно от данните на Министерски съвет за горещия телефон 116 111, който работи от няколко години. За 2016 г. на него са получени общо 108 852 обаждания. Данните сочат, че с близо 40% са се увеличили подадените сигнали за деца в риск.

По официална информация, в България с най-голям относителен дял е насилието над деца, извършвано в семействата – 65% от всички регистрирани случаи. Следва насилието, проявено на улицата и в училище. В тази връзка е  приета Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020).

Какво излиза? Имаме програми, институции, агенции и тригодишни дечица, тежащи по 9 кг. За тях съседите не знаят, защото майка им разхожда само кучето. И Държавата сега научава за тях.

И логично си задаваме няколко принципни въпроса :

● ЗАЩО в нашата държава има безброй държавни органи, институции, агенции, комисии и комитети, които освен огромния си раздут апарат от бюрократични търтеи, само констатират и то постфактум трагичните инциденти?

● ЗАЩО върховната държавна власт никога и на никого не търси отговорност на безбройните органи и комисийки, както и на отговорните фактори в тях?

● ЗАЩО законите, които се "коват" от институциите и парламента не се спазват от самата държава и от същите тези институции?

● ЗАЩО в нашата Родина закрилата на децата и семейството не са отдавна висш държавен приоритет и ангажимент. ЗАЩО...?

● И ЗАЩО в края на краищата държавата не е истинска и отговорна държава, дори и по отношение на нашето бъдеще - децата?

За да спрем да казваме: Няма такава държава, въпреки че има такъв народ!

Днес държавата ще се погрижи ли за недохранените и малтретирани дечица от Пловдив, ще го направили ли не само за тях, но и за всички деца в България?

Или както всичко в България ще бъде като всяко чудо за 3 дни? По всяка вероятност точно това ще стане. За жалост!

И какво ни остава: Да се обединим около идващата промяна и Слави Трифонов, да бъдем единни и да изметем оядената паразитна пасмина, която ражда само и единствено рецидиви на престъпна безотговорност и нехайство, убиващи дори и НАШИТЕ ДЕЦА!

За да възтържествува и справедливостта, и нашето достойнство като нация!

 

Вижте и други материали по темата:

Безплодни усилия за дискредитиране на Слави и промяната в България!

Време дойде да излизаме от блатото

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

Да си вземем държавата! Днес!

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

Слави и България поеха по пътя на промяната

Успели българи на разговор при Слави

Втори ден успели българи на разговор със Слави

България показа своя потенциал

ВИЖТЕ всички видеоклипове от разговорите на Слави с успелите българи

 

 


53375