Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Ердоган подкопава ус...
Ердоган подкопава усилията на опозицията в борбата срещу коронавируса

Ердоган подкопава усилията на опозицията в борбата срещу коронавирусаНа афиши и плакати, разлепени на мостовете и на автобусните спирки в Анкара, кметът на турската столица Мансур Яваш призовава най-състоятелните жители на града да помогнат на най-бедните, като плащат разходите им за храна.

"Добрината е по-заразна от болестта", гласи един от лозунгите, който стои под снимката на голям тефтер, върху който е поставен печат в червено с думата "платен".

Въпреки пречките, които президентът Реджеп Тайип Ердоган им създава, кметът на Анкара и този на Истанбул - Екрем Имамоглу, които са от опозицията, се съревновават по находчивост, за да окажат помощ на най-силно засегнатите от пандемията от новия коронавирус граждани, намиращи се под тяхно ръководство.

Растящата популярност на тези двама кметове от Народнорепубликанската партия /НРП, социалдемократическа/ е такава, че те вече изглеждат като потенциални съперници на Ердоган.

Президентът обаче им създава всякакви трудности: през март неговото правителство блокира призиви за дарения, отправени от кметовете на Истанбул и Анкара за подпомагане на най-бедните. Малко след това Ердоган стратира подобна кампания.

Имамоглу и Яваш бяха избрани на местните избори през март 2019 г., слагайки край на 25-годишното управление на ислямоконсерваторите в Истанбул и Анкара - двата най-големи града на Турция.

Ердоган първоначално отказа да признае победата на Имамоглу, като го принуди да се яви на повторни избори, които сегашният кмет на Истанбул спечели с още по-голяма преднина.

Заплаха

Според Сеит Торун, заместник-председател на НРП, отговарящ за местното управление, поведението на правителството на Ердоган показва, че то е "наистина обезпокоено".

"По време на изборите те твърдяха, че кметовете от НРП ще намалят помощите", казва Торун за АФП. "Сега всеки може да види как стоят нещата".

Когато кметствата отправиха призива си за дарения, Ердоган ги обвини, че искат да създадат "държава в държавата" и "да се изтъкнат".

"Един град с шест милиона жители няма секунда, минута за показност", посочва пред АФП Кемал Чокакоглу, заместник-главен секретар в кметството в Анкара.

Управлявайки умело кризата с коронавируса, която отне живота на над 4000 души в Турция, общините, контролирани от опозицията, представляват политическа "заплаха" за правителството, смята Серен Селвин Коркмаз, директор на Института за политически изследвания в Истанбул.

Ердоган, който се наложи на националната политическа сцена, ръководейки успешно Истанбул от 1994 до 1998 г., осъзнава опасността, която създават кметовете от опозицията.

Според проучване на института Метропол Яваш е една от личностите, ползващи се с най-голямо доверие сред турците в условията на пандемията, след министъра на здравеопазването, но преди Ердоган.

Според г-жа Коркмаз правителството взима на прицел кметовете от опозицията, за да "укрепи позициите си", като тласка Турция в атмосфера на противопоставяне на "ние" срещу "тях".

Но ислямоконсервативната партия на Ердоган /Партията на справедливостта и развитието, ПСР/ отхвърля всякаква принципна съпротива на инициативите на кметствата, управлявани от опозицията.

"Ние искаме само те да работят в координация, а не паралелно на другите инициативи", лансирани от правителството, каза Джевдет Йълмъз, заместник-председател на ПСР на пресконференция с представители на чуждестранни медии.

 Платени сметки 

Още повече, че преди кризата с коронавируса, правителството вече бе започнало да усложнява задачата на кметовете от опозицията, лишавайки ги от някои пълномощия.

Въпреки трудностите Имамоглу и Яваш успяха да съберат значителни суми в рамките на различни инициативи, за да помогнат на най-бедните в условията на коронавируса.

Така кметството в Истанбул стартира в началото на май кампания за солидарност, насърчавайки най-богатите да платят сметките за вода и газ на най-бедните. За една седмица 122 250 сметки бяха платени по този начин, според кметството.

Кметството в Анкара продължи тази инициатива и дава възможност на своите съграждани да зареждат картите за транспорт на най-бедните или да правят дарения на тези, които са загубили работата си заради епидемията.

През свещения месец Рамазан, който започна през април, кметът на Анкара стартира също кампания, даваща възможност за предоставяне на вечери "ифтар" /в края на дневия пост/.

Въпреки кибератака срещу сайта малко сред стартирането на тази кампания, кметството в Анкара постигна целта си за 265 000 вечери, предоставени на 35 000 души.

(БТА)

 


126234