Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Еврокомисията предло...
Еврокомисията предложи как през лятото чужденци да влизат в ЕС

Еврокомисията предложи как през лятото чужденци да влизат в ЕСЕвропейската комисия предложи схема за облекчаване на пътуванията до страните от Европейската икономическа зона от други места по света, според която всеки напълно ваксиниран 2 седмици преди да напусне страната си, да може да се придвижва без ограничения.

 

Опитът да бъде съживени по този начин туризмът, пътувнията и нормализирането на живота обхваща всички страни от ЕС (без Ирландия), Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

 

Обсъждането на инициативата започва във вторник, а в сряда минава на ниво посланици в ЕС на страните членки. Целта е да се подготви обсъждане и одобрение от Съвета на ЕС. Предложението съдържа и т.нар. аварийна спирачка, позволяваща на страните членки бързо да реагират и дори напълно да спират въздушния превоз с определени държави извън ЕС при появата на нови варианти на коронавирса или при влошаване на здравната обстановка в тях. Прегледът на тези два критерии ще се прави веднъж на всеки 14 дни.

  • В момента ЕС позволява пътувания, които не са наложителни на всяка цена, само от 7 държави. Новите предложения предвиждат допускане на туристи извън ЕС, ако те са получили ваксини, одобрени са спешна употреба от Европейската комисия след препоръка на Европейската агенция п олекарствата. В момента това са само 4 ваксини - на Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson&Johnson).


Но списъкът може да бъде разширен с продукти, получили извънредното одобрение на Световната здравна организация, която може до няколко дни или седмици да даде предварително одобрение и за китайските ваксини на Sinopharm и Sinovac. За пътуващите от Великобритания в момента това важи за 3 ваксини - на PfizerбBioNTech, Oxford-AstraZeneca и Moderna. 

Децата, които не са получили дози (долната граница за най-популярните ваксини е 16-18 години) ще могат да пътуват с родителите си, стига да представят отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа пред ипристигането), макар че различните държави може да изискват тест и при пристигане.

 

Докато не заработи общоевропейският "зелен сертификат" (набор от 3 критерия за защитеност от COVID-19), страните "би трябвало да приемат сертификатите на страни извън ЕС, основани на национално законодателство". Това решение ще зависи от "способността да се потвърди автентичността, валидността и истинността на попълнената информация в сертификата, както и дали той съдържа цялата необходима информация".

 

Предложението съдържа и драстично повишаване на прага на заразените в страната, от която пристигат - от 25 случая на 100 000 души от населението на 100 случая. Дори при това увеличаване показателят остава далеч от средните резултати в ЕС в момента - над 420 заразени на 100 000, посочва Би Би Си. Тази промяна има за цел да се разшири списъкът със страни, от които е позволено да те пътува без особено належаща причина, като всяка страна от ЕЕА може да прецени да не изисква ваксиниране, а тестове и/или карантина.

  • Новите мерки, ако дъбат одобрени, няма да засегнат правилата за наложителни пътувания на граждани на ЕС или такива с право на постоянно пребиваване и техните семейства.


Допускането на хора от страни извън ЕЕА по наложителни причини, независимо дали са ваксинирани, трябва да остане за медици, работещите в съседна страна, сезонни работници в земеделието, служители в транспорта или морските превози, пристигащите за обучение. Но за тях може да остава ограничението да си правят тестове и да се поставят под самоизолация.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 150137