Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фалшификацията вече ...
Фалшификацията вече е потвърдена! ЦИК са излъгали българите:  Бюлетините от референдума не са преброени правилно, той е задължителен!

Фалшификацията вече е потвърдена! ЦИК са излъгали българите: Бюлетините от референдума не са преброени правилно, той е задължителен!Зам.-главният прокурор Ася Петрова каза пред bTV, че бюлетините от референдума не са преброени правилно.

 

По думите й във финалната бройка гласове не са влезнали 12 481 бюлетини, които са били без плик, но трябва да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.

 

„Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броят на бюлетините в кутията, действителни и недействителни. Бюлетините без плик безспорно са недействителни”, поясни Петрова.

 

„ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на Секционната избирателна комисия, в които изрично пише, че броят на бюлетините, намерени без плик, е изваден от общия брой недействителни бюлетини”, каза още тя. 

 

По думите на Петрова съдържанието на протоколите, утвърдено от ЦИК, не съответства на закона.

 

„Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към сумата 3 484 551 ще са налице предпоставките референдумът да бъде валиден”, смята Петрова.

 

Зам.-главният прокурор заяви, че прокуратурата по никакъв начин не е ангажирана с въпроса за референдума. „Ние участваме по силата на закона и следим спазването на законността, особено по дела, по които има обществен интерес”, категорична е тя.

 

„Преброяването се извършва от Секционните избирателни комисии (СИК). СИК установява броя на гласувалите според броя на откритите пликове. Тези 12 хил. бюлетини са от 44 секции. Беше извършено повторно преброяване. При това преброяване не се установи наличието на такива бюлетини. Не са установени и двойно повече подписи в протоколите”, заяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. 

Източник: https://fakti.bg/

 

Виж и друг материал по темата: 

Прокуратурата смята, че бюлетините от референдума не са преброени правилно
По думите на зам.-главния прокурор във финалната бройка гласове не са влезли 12 481 бюлетини без плик, които е трябвало да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите

 

 


21694