Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фермери с трактори м...
Фермери с трактори може да подсилят антиправителствените протести

Фермери с трактори може да подсилят антиправителствените протестиЗемеделците готвят съпротива срещу намерението на кабинета да затвори за напояване язовирите

Земеделски производители от различни краища на България се готвят да се присъединят към антиправителствените протести, съобщи сайтът Агроклуб. Ако това се случи, към София и другите големи градове, в които има висока гражданска активност, ще потеглят колони от трактори, са обявили пред изданието фермери, чиито стопанства са в землища на Търговище, Омуртаг, Пловдив, Стара Загора и Хасково.


Недоволството на хората е свързано със заплахата да останат без вода за напояване на земеделските площи. Вчера министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че ще спре напълно подаването на вода от язовирите за напояване на ниви и градини. Това ще е смърт за реколтата, тревожат се стопаните. 

Въпреки валежите напоследък заради сушата през последните 2 години нивото на язовирите в цялата страна не може да се върне на обичайните нива. И както става ясно, правителството планира до няколко седмици изцяло на прекрати ползването на вода за поливане от почти всички язовири в България, които са предназначени за  питейни и битови нужди на населението. Фермерите обаче твърдят, че причината не е в напояването, а в нерегламентираното източване и насочване на води към частни ВЕЦ-ове, близки до властта. 

"От язовир "Ястребино" се точи вода 8 пъти повече от позволеното, всеки месец пращам писма на земеделците да си търсят алтернативни източници. След месец няма да пусна капка вода - независимо кой с какви политики се занимава, водата ще е само за гражданите", зарече се екоминистърът вчера сутринта.  

Пред залахата от фермерски протести обаче ресорната министърка Десислава Танева следобед свика спешен брифинг, за да потуши напрежението. На него присъства и колегата й Димитров - за да поясни думите си по-рано през деня, когато арогантно заяви: "С протести язовир не се пълни”.

"Водата за напояване на земеделските производители за тази година ще бъде осигурена, независимо от сушата. Според Танева подобни ниски нива на язовирите е имало и през 2017 г.,  “няма драматизъм в това”, отсече Танева на съвместния брифинг. Тя бе повикала и Снежина Динева, директор на държавното предприятия "Напоителни системи", да докладва пред медиите какво е състоянието на язовирите, ползвани за поливни нужди.  В момента в яз. "Ястребино" има 16.3 млн. кубически метра вода, което е 26,2% от общия му обем, В яз. Тича има 151 млн. кубика вода (48,5% от общия му обем), а  в "Жребчево" - 123.8 млн. куб. м, или 31% от пълната му вместимост, отчете Динева. Тя посочи, че по прогнозни данни от яз. "Ястребино" може да се вземат поисканите от "Напоителни системи" 2 млн. кубика вода, без това да застраши водоснадбяването на населението. Но в екоминистерството не мислят така и възнамеряват да орежат заявката за поливане.

По данни на МОСВ от години притокът в язовир Ястребино е много малък. Въпреки това тази година вече са отпуснати 6 млн. кубика вода, а има заявка за още 2 млн. кубика. Екипът на Емил Димитров е склонен да разреши само половината от нужното количество.

 

ТВЪРДО

"Ако и тази поредна година не вали, ще пазим водата само за гражданите - защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Уведомили сме земеделците, че е възможно след година-две да настъпи криза. Може и да няма, но е по-добре отдалече да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш", изтъква екоминистърът. Той за пореден път посъветва земеделците и предприятията, които ползват вода за производствени нужди, да правят сондажи и да копаят кладенци, за да не точат язовирите.

 

Явно земеделците трябва да се молят за дъжд.  Правителството също. 

 

Автор: РЕБЕКА БОРИСОВА

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Напрежение на Орлов мост: Полицията задържа Петър Кърджилов, който отговори на провокираща протестиращите жена /видео/

Фирми, свързани с ДПС и Пеевски, са взели 500 млн. лв. кредити от ББР

Новият икономически министър като... гузен негонен бяга! >> Лъчезар Борисов: Симеонов и Каракачанов ме предложиха за министър на икономиката

Площадът пак ехти: "Оставка"! Сервират свински уши пред МС (ВИДЕО)

Да изчезнеш за 60 секунди: Или как Дариткова стана като Орешарски и позорно избяга от народната любов!

 132121