Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Финансовият министър...
Финансовият министър избяга от парламента насред крясъците от управляващите

Финансовият министър избяга от парламента насред крясъците от управляващитеФинансовият министър Кирил Ананиев напусна пленарната зала в момент, в който трябваше да бъде изслушан за състоянието на публичните финанси на държавата. Той предприе този ход, докато в парламента цареше неразбория и имаше викове от страна на ГЕРБ "Мутри вън" и "Таня вън".

Цялата парламентарна група на ГЕРБ започна да тропа по масите и да вика "Мутри вън" и "Таня вън" по адрес на зам.-председателя на парламента Татяна Дончева, която водеше заседанието. Димитър Главчев от ГЕРБ неколкократно поиска да бъде изслушан вицепремиерът Томислав Дончев по силата на разпоредбата, според която министри могат да поискат изявление във всеки един момент.

Дончев, който след скоростното излизане на премиера Бойко Борисов в отпуск бе посочен за негов заместник, бе дошъл да говори вместо министър-председателя относно Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България може да получи 12 млрд. лв. безвъзмездно еврофинансиране. 

Татяна Дончева, която ръководеше заседанието, отказа да допусне вицепремиера до парламентарната трибуна с обяснението, че точката в дневния ред на заседанието е предвиждала изслушване на Борисов, а не на заместника му Дончев.

"Искам да дадете думата на Томислав Дончев, който да запознае залата с плана за развитие", каза Главчев. Дончева му отвърна, че вицепремиерът ще получи думата, но в момента са на следващата точка и прикани министър Ананиев да започне да говори.

Главчев цитира разпоредби от правилника, според които министрите могат да вземат думата по всяко време и продължи да пита водещата защо не е дала думата на Томислав Дончев и дали наистина е "за" върховенството на закона, след като правилникът на парламента, който има силата на закон, не се спазвал. Тя на свой ред заяви, че Главчев не интерпретира правилно разпоредбата.

Член 65 от действащия правилник на Народното събрание, който има силата на закон, гласи: "Членовете на Министерския съвет имат право да присъстват на заседанията на Народното събрание. Те могат да вземат думата винаги когато я поискат. Председателят на Народното събрание може да определя времето, през което министрите говорят по определен въпрос".

Междувременно Томислав Дончев си тръгна демонстративно и дори помаха на депутатите, а народните представители на ГЕРБ започнаха да викат и да тропат по депутатските банки. 

После и Кирил Ананиев известно време постоя прав до трибуната, в очакване да вземе думата, която му бе дадена от Дончева със: "Заповядайте, може да говорите". Депутатите от ГЕРБ обаче продължаваха да викат, а Дончева не спря да подканва министъра на финансите да започне да говори. В крайна сметка той се отказа да говори в условията на неразбория и напусна залата.

Обявена бе почивка и председателски съвет. В крайна сметка след прекъсването мнозинството отложи изслушването на министъра на финансите за сряда, 21 април.

Междувременно от ГЕРБ започнаха да публикуват видеа от станалото в социалните мрежи.

Цвета Караянчева пусна видео от по-рано, в което Татяна Дончева и Ива Митева си говорят по време на заседанието и се възмущават от действията на депутатите на Борисов. В него се чува как Дончева казва, че с новия правилник депутатите ще могат да искат само веднъж лично обяснение и то в края на заседанието. Караянчева е споделила видеото с хашдаг #демократичномие, а от надписи около кадрите се внушава, че Митева и Дончева не са знаели, че микрофоните им са включени и си казват нещо тайно. Всъщност обаче Дончева каза и съвсем официално, че ще има промяна в правилника, за да не могат да се правят процедурни хватки, подобни на сегашните. 

От години депутатите използват личните обяснения и процедурите по начина на водене, за да се отправят послания, като по този начин дебатът се удължава, защото не тече време за изказвания.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

 

 


148876