Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Фуникулярът на Трапе...
Фуникулярът на Трапезица аварира преди да тръгне, разочарова туристи

Фуникулярът на Трапезица аварира преди да тръгне, разочарова туристиГръмнало устройство спря фуникуляра, който качва туристи на крепостта Трапезица в Търново, още преди да е заработил за този сезон. Повредата на атракцията разочарова хилядите туристи, решили да прекарат поредицата почивни дни около Великден в старата столица и предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Релсовият асансьор до историческия резерват, изграден по европроект на Министерство на културата, струва около 3 милиона лв. и е с дължина 135 м. За около 2 минути кабината преодолява стръмния наклон до билото на хълма и може да качва до 25 души. Но се оказа, че не може да се използва при температури над 35 градуса и под 5 градуса. Затова вече 6-та година фуникулярът започва да работи от първи май и спира в края на есента.

"14 дни по-рано започнаха да го подготвят за работа и изведнъж точно сутринта, като го пуснаха, гръмна някакво устройство, което в тези почивни дни няма кой да го оправи, защото трябва да се изпрати на специализирана фирма", обясни директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

"Съоръжението отдавна не е гаранционно, защото години наред стоя преди хълмът да бъде открит за туристи след реставрация и консервация. Направиха го 2011 г, а го отворихме чак 2017 г.", допълни Църов.

Поддръжката на фуникуляра е за сметка на музея. Институцията плаща абонамент, защото той е специално съоръжение. Всяка година минава технически преглед и му се издава лиценз за експлоатация.

Директорът имал обещание от поддържащата фирма, че на 11-и или най-късно на 12-ти май фуникулярът ще бъде пуснат.

Това обаче не значи, че крепостта не работи през дългите почивни дни. Трапезица приема посетители от 8.30 до 18.00 ч., но изкачването е само по алтернативния пешеходен маршрут.

 

Снимка: РИМ - Велико Търново

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


150142