Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС” защити гражданите от наглостта на „ВиК Шумен”

Гражданско движение „ДНЕС” защити гражданите от наглостта на „ВиК Шумен”Офелия Йорданова от „ДНЕС” (единствената потребителска организация, присъствала на заседанието) взе участие в обществено обсъждане в ДКЕВР на 10.04.2012 г., във връзка със заявлението на „ВиК-Шумен” ЕООД за утвърждаване на нови цени на канализационните и водоснабдителните услуги, които се предоставят на потребителите.

За увеличение на цената на водата всички присъстващи представиха различни аргументи – от това, че били увеличени амортизациите за инвестиции, че цените на ел. енергията се растат, до това, че тъй като от 1 май се увеличава мининималната работна заплата от 270 на 290 лв.  това трябва да даде отражение в цената. Този аргумент бе изразен от представителите на браншовите организации (КНСБ и КТ „Подкрепа”) и бе защитаван пламенно, тъй като работниците там получавали много ниски заплати.

„ДНЕС”  изрази становището, че цените не трябва да се увеличават, тъй като и досегашната цена на питейната вода е висока и не отговаря на качеството на предлаганата такава. Друг аргумент, за това че не трябва да се увеличава цената е, че когато 2010-2011 г.  трябвало да се подмени канализационната мрежа, кметът на Шумен е обещал, че цената на водата след това ще се намали, тъй като по този начин щели да се редуцират загубите.

А сега е калкулирана 67 %  загуба в цената на водата. Ангел Семерджиев настоя Асен Аврамов да отговори на тези въпроси и за съжаление, той потвърди, че наистина водата е мръсна, когато вали дъжд или когато се топи снега, защото няма пари за построяването на пречиствателна станция и е измерено замърсяване 4 пъти над нормите. Сега се търсело финансиране и затова трябвало също увеличение на цената, а не търсене на резерви.

На другия аргумент на „ДНЕС”, че  цената  трябва да се намали, тъй като са направени инвестиции в подмяна на канализиационната мрежа директорът отговори, че изпълнителят на проекта не бил коректен и само 50% от тръбите били сменени, а не цялата мрежа и затова течовете си продължават и загубите са големи.

По тази причина шуменци трябва да плащат и за „недобросъвестността” на изпълнителя и заради незаинтересоваността на кмета им да провери случая  да защити интересите на съгражданите си.

„ДНЕС” няма да остави нещата така и ще се ангажира с проверка по случая. 

 

11.04.2012


292