Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хаос,разнопосочност ...
Хаос,разнопосочност и спънки за гражданите:Ананиев облекчи режима за минаване през областните КПП

Хаос,разнопосочност и спънки за гражданите:Ананиев облекчи режима за минаване през областните КППМинистърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с кято се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Като причина за пътуването вече ще може да се посочва и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост. Специално за последната хипотеза със стоките изрично е посочено, че това важи, "когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки."

До сега основателните причини за преминаване бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава. 

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност, декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването, пише още в заповедта на здравния министър.

В същото време обявените от МВР като улеснение за гражданите декларации, необходими за преминаването на областните КПП, стават все по-голям проблем. Вчера вътрешното министерство обяви, че при всяко минаване трябва да се оставя екземпляр от документа, в който се посочва основанието за пътуването и маршрута. Според сигнали на граждани по пътя София-Перник например се минава през 4 КПП. Това означава, че на ден един човек трябва да приготви 8 декларации - 4 на отиване и 4 на връщане. Или за 22 дни работа в месеца са необходими 176 декларации. МВР едва ли може да провери такова количество декларации.

Днес пловдивският кмет Здравко Димитров обяви, че ще помоли премиерът Бойк Борисов и да се върне стария режим, по който хората само да показват документ и да минават през пунктовете, а не да спират и даоставят декларации. Той направи това изявление след като заедно с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев се срещнаха с полицаите, които дежурят на най-натоварения контролно-пропускателен пункт - този до паметника на Скобелева майка и Карловско шосе. "За да се ускори преминаването и за да се намали рискът за полицаите от прекия контакт с хората, защото те поемат декларациите, ще коментирам с премиера БойкоБорисов дали да не върнем стария режим, при който документите само се показват", обяви Димитров. Той каза и, че около 200 полицаи на ден дежурят по КПП-ата около Пловдив.

В социалните мрежи пък се появиха снимки на пътища, по които движението е преустановено с огромни бетонни блокове. bTV показа в репортаж подобен път край Велико Търново. Заради бетонните колони хората са принудени да обикалят над 15 км, за да минат през един от всички КПП и да стигнат до работните си места.

Това е четвъртата промяна в декларацията за преминаване през КПП, откакто тя бе въведена на 21 март. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. "Решението за това е взето след анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на КПП и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби", уточняват от МВР. Последно - пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и информация за маршрута, по който пътуват.

Документът е за еднократна употреба и се предава на полицията на КПП.  Причината за промяната била необходимостта при нужда да може да се проследи маршрута. Мярката засяга, както пътуващите по непредвидени и уважителни причини, така и тези, които се придвижват по работа. Последните ще удостоверяват причината за напускането на даден областен център със служебна бележка, която ще и остава в тях и ще може да се ползва всеки път.

 

 

 Източник: https://www.segabg.com/


123314