Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Хеликоптер на НАСА и...
Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс

Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на МарсХеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" извърши исторически полет на Марс, съобщи АФП.

Контролираният полет, който е първи на друга планета, започна около 10 и 30 часа българско време, но едва след 13 часа и 30 минути българско време в контролната зала за управление на полета на НАСА бяха получени кадри и потвърждение за успешния полет, предава БТА.

"Инджинюъти" излетя вертикално, издигна се на три метра височина за около тридесет секунди и след това кацна на повърхността на Марс. Кадрите, получени на Земята, предизвикаха бурни радостни реакции сред инженерите и диспечерите на полета. "Невероятно е, истина е", възкликна Тарин Бейли, инженерка от екипа по контрол на полета на хеликоптера. НАСА предаваше на живо на сайта си, по телевизионния си канал и в каналите си в Ютюб и Фейсбук.

Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април. На 9 април бе установен проблем с роторите и след корекции от Земята пробният полет бе насрочен за днес.

 Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс

 Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс

 

СНИМКИ: Ройтерс

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 

 


149130