Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Инициативният комите...
Инициативният комитет на Манолова започва подписка за касиране на изборите

Инициативният комитет на Манолова започва подписка за касиране на изборитеДнес от 14:30 ч. пред Столична община, на ул. "Московска" 33, представители на Инициативния комитет, който издигна Мая Манолова за независим кадндидат за кмет на София, стартират събирането на подписка за петиция в подкрепа на касиране на местните избори в София. 

Това става ясно от страница на събитие във Фейсбук, което е по повод организираната подписка.

"Петицията е в подкрепа на касиране на местните избори в София, поради масови нарушения, купуване на гласове и манипулации и незабавно въвеждане на машинно гласуване, електронно гласуване и ясни правила и отговорност за екзит-половете в изборния ден",

пише в описанието на събитието. 

Причините, поради които искат да бъдат касирани изборите са "масови нарушения на Изборното законодателство, купуване на гласове и манипулации в изборните комисии", става ясно от текста на петицията.

От Инициативния комитет на Манолова

настояват за касиране на изборите,

а правителството и ЦИК да предприемат незабавно действия за въвеждането на машинно и електронно гласуване за следващите избори, което да гарантира сигурно и честно провеждане на вота. 

Те искат още

Народното събрание да приеме ясни правила за публикуване на социологически проучвания в изборния ден,

като ясно се посочват агенцията и поръчителят на проучването и се предвиди строга отговорност за манипулиране на крайния резултат чрез публикуването на неверни данни, да се проведе активна регистрация с цел

изчистване на избирателните списъци от над 1 млн. мъртви души, които се ползват за изборни злоупотреби,

и да се запази възможността за гласуване за личности в пропорционални избори чрез подаване на преференции за предпочитания кандидат.

           

"На 03 ноември 2019 г. се проведе балотаж на изборите в София между кандидатите Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и независимия кандидат Мая Манолова. Манипулациите в изборния ден стигнаха рекордни размери, невиждани до този момент на местни избори в София. Цялата машина беше насочена към постигането на удобен за властта краен резултат", посочват организаторите.

"Купуването на гласове се осъществяваше безцеремонно и безконтролно.

През цялата неделя „емисари“ на ГЕРБ обикаляха ромските квартали, софийските села и училища, като пред очите на всички убеждаваха хората да продават гласовете си срещу суми от 150-200 лв. Въпреки десетките сигнали, подадени до полицията и прокуратурата, реакция нямаше. С бездействието си органите подсигуриха безапелационната победа на г-жа Фандъкова в ромските секции с над 80% преднина", пишат още от Инициативния комитет на Манолова.

"Въпреки абсолютната забрана,

през целия ден медии като ПИК и "24часа" публикуваха социологически проучвания, които показваха огромна преднина на г-жа Фандъкова,

достигаща до 17% разлика в следобедните часове. Тази противозаконна манипулация отказа десетки хиляди хора да гласуват с внушението, че резултатът от изборите е предрешен.

Както се видя в официалните данни, разликата между кандидатите е по-малко от 5%", допълват те.

Организаторите на петицията сочат още, че "Общинската избирателна комисия и част от секционните избирателни комисии са извършили множество нарушения, с голяма степен на вероятност умишлено, с цел да повлияят на крайния резултат."

Според тях доказателство за това е разминаването от 101 хил. човека в избирателни списъци межди първия и втория тур, както и разликите между протоколите, изготвени от секционните избирателни комисии в присъствието на застъпници и тези от същите секции, които са качени в сайта на ЦИК. 

"Отново е необяснимо висок броят на невалидните бюлетини и дописаните гласуващи. Правото ни да живеем в демократична държава, в която хората свободно определят кой да ги управлява, е силно накърнено", заявяват от Инициативния комитет.

 

Източник: 24novini.bg 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: ОБМИСЛЯМ СФОРМИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА! Заедно с гражданите ще отстояваме основните демократични ценности. Показахме, че едноличният режим на Борисов може да бъде демонтиран!

Мая Манолова гласува за свободна, демократична и европейска София

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Манолова: Посланията ми са към всеки, който не иска повече този модел на управление

Мая Манолова заедно с гражданите в протестите срещу Гешев, обяви подкрепа за кандидат-кметовете на промяната (ОБЗОР)

116629