Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Изнервен Борисов стовари собствените си грехове върху опонентите си

Изнервен Борисов стовари собствените си грехове върху опонентите сиЛидерът на ГЕРБ яростно нападна Румен Радев: Даже Тодор Живков не е имал ЦИК, президент и премиер

 

Дори в деня след Великден премиерът в оставка Бойко Борисов не се сдържа да даде извънреден брифинг, на който за пореден път стовари собствените си грехове около изборните правила на опонентите си. След това пророкува, че "и след предсрочни избори през лятото няма да бъде сформиран кабинет", а служебният ще работи "дълго време". За втори път в рамките на половин месец ГЕРБ свиква спешна пресконференция в почивен ден, поканата за която изпраща само час по-рано.

Основно място в монолога на Борисов заемаше гневът му срещу машинното гласуване и възможността то да бъде манипулирано. Парадоксалното е, че машинното гласуване бе въведено именно от ГЕРБ с промените в Изборния кодекс в миналия парламент. Тогава то стана повод за обвинения от страна на ДПС, че "Борисов е указал на ГЕРБ да създадат хаос".

Сега самият Борисов обвини новото мнозинство в НС, че приетите изборни поправки ще "създадат объркване" заради въвеждането на масово гласуване с устройствата и че в чужбина няма как те да се "закарат". "Как ще стигнат до Америка, Австралия, Азия - с тирове, лодки, платноходки, самолети", опита се да иронизира той. Всъщност машините се побират в куфарче и не е особен проблем да бъдат транспортирани. 

 

"По какъв критерий ще кажеш в този град и тази секция ще има видеонаблюдение, в онази няма да има? Как така по възможност? Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще правят обществена поръчка и къде ще купят още машини? Кога?, риторично попита Борисов.

Той заподозря народните представители и в частност "Да, България", че промените в ИК са направени така, че една фирма да спечели обществената поръчка за закупуването на останалите машини за вота. "Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират по улиците. Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме машини, които се произвеждат в такава държава?", приглася му външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Борисов не разкри, коя е фирмата, която е спонсорирала "Да, България" и ще спечели поръчката. „Сиела Норма” изпълнява тази услуга, откакто е въведено машинното гласуване през 2014 г. При последния конкурс, проведен миналата година, имаше силни съмнения, че конкурсът за машините е нагласен, и дори се стигна до обжалване във ВАС на загубилата фирма. След това управляващите проявиха престъпно нехайство към машите, които дълго време стояха безпризорни, защото правителството отказа да предостави склад за тяхното съхранение. Накрая Централната избирателна комисия (ЦИК), назначена пак по времето на ГЕРБ, отхвърли искането на "Демократична България" за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.

 

ЛЪЖА

"Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на "Да, България". Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни. В пресконференцията си днес Борисов изрече десетки лъжи, направи серия внушения, които бяха безкритично приети", написа в профила си във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Имаме още много работа докато стигнем до момента, в който този лъжец и национален вредител бъде изхвърлен от обществения ни живот, а за действията си бъде разследван и съден!", допълни той.

 
 

ОВЛАДЯВАНЕ НА ЦИК

Президентът Румен Радев отново се оказа основен враг в монолога на Бойко Борисов, според когото всички промени в ИК са направени в негова полза.

"На разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема една година преди изборите. Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. ЦИК се назначава от Радев, а НС за да бъде диктатът пълен, кой ще е председател сега? Къде му е методологията на НС, как ще назначи председател и зам.- председател, ако не му дадат удобните хора? Абсолютно погазване на всички принципи. От 20 членове на ЦИК, ГЕРБ имаше 7, всички останали бяха на другите партии", даде пример Борисов.

Той стигна дори до там да сравни Радев и Тодор Живков - "дори Тодор Живков не е управлявал като Радев - нямаше ЦИК, президент и премиер."

Борисов добави, че депутатите на ГЕРБ са направили всичко възможно да “предотвратят тези щети, които се нанасят на демокрацията в момента”. Въпреки критиките на поправките в Изборния кодекс, Борисов все пак нареди хората си да не ги атакуват в Конституционния съд. "Оставете ги да станат за смях", даде още наставления той.

За лидера на ГЕРБ било необяснимо и въведеното видеонаблюдение по време на гласуването. "Кой ще определи тази възможност, бе", попита той разписаното от депутатите, че ще се организира такова наблюдение, където е възможно. Няколко пъти той определи като "грях, срамота и светотаство" светкавичното обнародване на промените в Изборния кодекс. "Да накараш хората да работят през нощта на Разпети петък", каза Борисов. Обвини и депутатите, че са ги приели "на тъмно" и "на бързо".

Тук думата взе и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. "В този парламент видяхме нещо нечувано - закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс, се приеха за първи път без да се допитат ресорните министерства, ВСС. ИК видяхте за колко дни беше приет, без да бъдат поискани становищата на тези институции, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации," добави Ахладова.

"Новите варвари погазиха конституцията и законите", допълни я председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Никога не се случвало за една нощ да се приеме кодекс, в случая изборен, и той да бъде обнародван с по-ранна дата в държавен вестник от деня на приемане. Това, което демонстрираха като знания по конституцията и правото колегите от „партиите на промяната”, е направо скандално", смята Атанасова.

Очевидно всички в ГЕРБ са забравили, че приемането на тъмно и на бързо на текстове в закони беше запазена марка на партията в предишните парламенти. Практика беше промените да са внасят от депутати от ГЕРБ, за да няма нужда от обществено обсъждане и от събиране на мнения на отделните засегнати институции. Самият Изборен кодекс бе променян по нощите, като промените се дописваха в крачка, водеха до противоречиви тълкувания и накрая и самите депутати не бяха сигурни какво точно са приели. Президентът също налага вето върху промените.

Борисов повтори няколко пъти и позната вече до втръсване мантра - още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на Радев месеци наред и това е целта. "Те не смятат да правят правителство, избягаха от отговорност, харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения", гневи се той.

Тирадата му, която прескачаше от тема в тема, стигна до там, че страната ще влезе в хаос, заради невъзможността да се състави редовен кабинет и ще се завърнат "кортежите на мутрите пред "Червило" (дискотека в София).

Борисов декларира, че няма се кандидатира за президент наесен. "Умен, красив, приет на Запад, с добри отношения на Изток. Коренно противоположен на сегашния разединител на нацията", описа Борисов профила на кандидата на ГЕРБ за държавен глава.

 

ОЩЕ НАПАДКИ

Критики на лидера на ГЕРБ бяха отправени и към лидера на БСП Корнелия Нинова. "Не може партията на Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство ако ще да е проформа. Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред при редовни. При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България кога ще има пълен мандат – никога", каза той.

Малко по-късно и Нинова му отговори. "Въпреки, че е един от най-значимите празници, премиерът в оставка Борисов продължи да раздава напътствия и да се меси в работата на други партии, в нашия случай на БСП. Борисов си позволи да каже: "Не може уважаемата госпожа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата,защото Борисов продължавал да управлява".

Г- н Борисов, 1. Какво може и какво не може да казвам решава единствено моята партия, а не вие. 2. При обективната невъзможност да се състави ново правителство, всеки ден протакане осигурява време на вашето да раздадете още концесии, да изхарчите безконтролно последните пари в бюджета, да назначите за пет години напред верните си хора във второто и третото ниво на властта. 3. Не вие, а Конституцията казва какво следва в такива случаи. Вие достатъчно я потъпквахте 11 години, така че не ме изненадва какво говорите и сега. В настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на вашето правителство в оставка. И накрая, уважавайте повече хората и празниците", написа Нинова във Фейсбук.

 

източник: Сега


150093