Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Изпразнен язовир раз...
Изпразнен язовир разкри фекално замърсяване

Изпразнен язовир разкри фекално замърсяване



Спадането на язовирните нива води до разностранни последствия. Така например липсата на вода разкри замърсяване с фекалии. Става дума за хотелски комплекс на брега на язовир "Цонево", който бе инспектиран преди няколко дни от екологичните власти. Проверката бе извършена след сигнал на живеещия в района Васил Кирилов, а днес той обясни пред Нова телевизия: "Тъй като досега язовирът беше на по-високо ниво, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се оттегли, канализацията остана на сухо и вече се вижда. На места е повредена. За да прескочат където е повредена, използват пожарникарски маркуч”. Той каза още, че е получил заплахи от един от собствениците на комплекса.

Официалното съобщение на варненската Басейнова дирекция по случая гласи: "По време на проверката бе извършен обход около крайбрежието на яз. Цонево и бе извършена проверка на почивна база „Комплекс Дебелец“, която  е отдадена под наем на фирма „Съни Бел – 2016“ ЕООД, извършваща туристическа дейност със сезонен характер. На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15м. се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. Цонево в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води. На дружеството наемател е направено предписание незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. Цонево, след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ – Варна. Представителят на фирмата е отказал да получи протокола". Взети са водни проби, в момента се изследват.

"Цонево" не се ползва за питейни нужди, а промишлени. Пак пред Нова телевизия ресорният министър Емил Димитров обаче заяви, че допуска промяна - язовирът да започне да снабдява Северното Черноморие. Целта е ресурсите на "Камчия" да се освободят за Южното, като то се захранва допълнително и от язовир „Ясна поляна“. Всичко това се планира заради безводието в Източна България и риска селищата да останат без вода. Не е ясно обаче как "Цонево" ще изпълни тези функции. Според официалния бюлетин на МОСВ през август е пълен едва на трета (34%), а и без това захранва девненските заводи.

 

Самият Димитров очерта апокалиптична картина и съвсем реално мрачно бъдеще: "Предстои ни водна криза. Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми... Проблемът е, че в Източна България от години не е валяло и има големи проблеми: със сондажните кладенци в Плевенско; в Кричим имаме две селищни системи, на които също трябва да се оросят помпените инсталации; поречието от язовир "Копринка" до язовир "Тунджа" е пресъхнало; за язовир "Камчия" проучваме и за язовир "Свиленград"; язовир "Тича", язовир "Ястребино", язовир "Камчия" са в критично състояние. Язовир "Жребчево" е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода. На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години".

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

След като се хвърлиха десетки милиони: Пак беда с водата в Перник

Студио Хъ - Владимир Йончев, 8 май 2020 г.

Манолова: Г-н Борисов, ще има ревизия на парите за антикризисните мерки и на 1 млрд. лева, които намерихте за новия ВиК холдинг

Водопроводен и ...властови кошмар! >> След спасителната тръба към Перник водата спира през ден



133897