Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Извънредно положение...
Извънредно положение за преодоляване на последствията от наводнението във Венеция

Извънредно положение за преодоляване на последствията от наводнението във ВенецияИзвънредно положение заради наводненията във Венеция обяви италианското правителство, предаде агенция "Франс прес". 
"Незабавно ще бъдат отпуснати и 20 милиона евро за справяне с щетите от придошлите води", каза италианският премиер Джузепе Конте в пост в Тиутър. 

Ситуацията с наводненията в Италия постепенно се нормализира. Пикът на водното равнище във Венеция достигна снощи "само" 77 сантиметра при прогнозирани 1,2 метра.

Достигнатото снощи равнище е далеч от "високата вода" от 1,87 метра ден по-рано - безпрецедентно ниво от 53 години. До момента се съобщава за две жертви на наводненията.

На знаковия площад Сан Марко, който беше изцяло под вода, вече са останали само локви. Местният жител Марко Агостини смята, че градът не е подготвен за подобни бедствия.

"Венеция не е готова за бъдещето, както заради климатичната ситуация, така и заради политическите проблеми и липсата на защитната дига. Истината е, че не сме на прав път. Чакаме десет години за дигата, но все още не действа, а очевидно сме и много уязвими за промените в климата."

 

Източник: www.bnr.bg


116887