Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Като слушам обещания...
Като слушам обещанията на Фандъкова, и се сещам за лъжливото овчарче

Като слушам обещанията на Фандъкова, и се сещам за лъжливото овчарчеОбществените поръчки ще са големият тест за "новия" ГЕРБ в София, смята общинският съветник от "Демократична България" Иво Божков

 

Журналистът Иво Божков ще бъде за втори мандат общински съветник в Столичния общински съвет. Преди четири години членът на ДСБ влезе в него като представител на "Реформаторския блок", който по-късно се разцепи на представители на СДС и ДБГ, подкрепящи ГЕРБ, и на съветници от ДСБ, които най-често гласуваха като опозиция. В този общински съвет Божков влиза заедно с още 11 кандидати на "Демократична България". Има висше образование със специалност "Политология".    

- Г-н Божков, изборите свършиха, но да им направим словесна „възстановка“. Ако „Демократична България“ бе подкрепила гражданския кандидат Борис Бонев, как щяха да завършат те?  

- Всички си поставяме този въпрос, а отговорът може би не е много лицеприятен. В политиката, както и в историята, „ако“ няма голяма стойност. От случилото се само можем да си вадим изводи как следващия път да направим нещата по-добре. Убеден съм, че профилът на кандидата, който имаше потенциал да привлече целия протестен вот, излиза далеч извън партийната идентичност. Късното издигане на кандидат, колкото и добър професионалист да е той, оказа своята роля. Кой каквото и да казва сега, се видя, че това не е била печелившата формула. Безспорно резултатът на ДБ беше добър, но е безспорно и че от недостигането на кандидата ни Борислав Игнатов на балотаж трябва да се направят изводи. Мисля, че възможностите на демократичната общност в София са далеч отвъд това, което видяхме като гласове за „Демократична България“.

- Защо при 180 000 гласа на първи тур за Фандъкова и партньорите й срещу 240 000 гласа за опозицията, Фандъкова пак ще управлява и ГЕРБ пак ще има мнозинство? 

- Защото политическата алтернатива не се изгражда за една предизборна кампания, а в дълъг период от време. В него, продължително и без хистерията на изборите, кандидатът и политическата сила представят и защитават това, което предлагат на избирателите. За месеца на предизборна борба нито избирателите на ДБ, нито голяма част от останалите не видяха достатъчно добра снимка на града. Борис Бонев имаше безспорното предимство да представя такава картина на града далеч преди изборите, затова и резултатът му е толкова висок. Неговата снимка не се изграждаше по време на кампанията, а беше вече разпознаваема и заради това за него гласуваха хора, които иначе не гласуват. Видя се, че историята на човека, който е издигнат, е основополагаща за резултата му. Убеден съм, че огромна част от хората в София ще са непредставени в следващия общински съвет. Това се дължи в огромна степен на политическата незрялост от страна на "Спаси София", които не издигнаха листа за съветници и по този начин осигуриха отново мнозинството на ГЕРБ в новия СОС. Техният най-голям плюс – партийната необвързаност, се оказа решаващият плюс и за статуквото.

- Има ли тогава шанс новият СОС, който започва днес, да е по-работещ и по-добре да защитава интересите на гражданите? 

- Този общински съвет ще е много по-труден. В миналия мандат ГЕРБ разполагаха с 30 свои и с близо 40 съветници общо благодарение на групата на патриотите и на СДС. Сега положението е различно. ГЕРБ и СДС заедно имат 27 съветници. За достигане на мнозинство за гласуване на спорни точки 4-мата от ВМРО няма да са достатъчни. В това виждам шанс за защита на гражданския интерес. Мнозинството много повече ще трябва да се съобразява с критиките на опозицията, а ДБ ще е опозиция на всички съмнителни решения.  Ако се върна на предишния въпрос, от разпределението на мандатите се вижда добре, че ГЕРБ не спечелиха избори, а алтернативата на ГЕРБ ги загуби. След този вот Фандъкова има много сериозен проблем с легитимността. На втория тур тя не успя да вземе дори 50% от гласовете на гласувалите. Мисля, че кметът трябва да отговори на тази липса на легитимност с абсолютно спазване на ангажиментите, поети в предизборната кампания, без да излиза по никакъв начин от тях. ДБ ще наблюдава и ще държи много на това. Виждам, че и активността на гражданите все повече се увеличава – това ме обнадеждава.

- В нощта на първия тур Фандъкова призна, че е била в централата на ДБ, като твърдеше, че там не се е говорело за гласове, а за съвместни политики в новия СОС. За реформа на администрацията и дигитализация на дейността на съвета, за които и от ДБ говорехте непрекъснато преди изборите. Кога да ги очакваме? 

- Като слушам тези обещания на Фандъкова, винаги се сещам за приказката за лъжливото овчарче. В предишния съвет от две години има доклад за въвеждане на пълна дигитализация на документите, които се предлагат и гласуват, внесен от мен, Марта Георгиева и Войслав Тодоров. В доклада се казва, че всички проекти на документи трябва да се публикуват предварително, за да може хората да се запознаят с тях. Така те ще могат да научават предварително за важни решения – например издаване на разрешения за строеж, заради което след това често се излиза на протести и т.н. Публично ще е и кой съветник как е гласувал по всяка тема. Всички тези неща са в деловодството от две години и са добре известни и на Фандъкова, и на шефа на СОС Елен Герджиков. Нищо не направиха до момента. Затова не вярвам на думи, а ще очаквам дела. Първото нещо, което ще направя в новия СОС, ще е заедно с целия екип на ДБ пак да внеса този доклад. Това ще е тестът, по който ще може да се разбере дали ГЕРБ възнамеряват да спазват предизборните си обещания. Същата мярка я има и в нашата програма и ние ще настояваме за нея. Не се ли случи, всички думи на Фандъкова за публичност и прозрачност ще са част от приказката за лъжливото овчарче.

- Други промени в начина на управление, за които ще настоявате и за които имате съмнения, че ще се случат? 

- Обществените поръчки са темата, за която твърдо не вярвам, че ГЕРБ имат способност и желание да се обновят. Поръчките са начинът, по който се разходва голяма част от бюджета на София - 1.7 милиарда лева. Начинът, по който ще се процедира за тях, ще е вторият голям тест за ГЕРБ. Освен прозрачността, въвеждането на много по-ясна и проследима процедура за възлагането на обществените поръчки е втората гаранция за предотвратяването на корупция. Комисията „Орлин Алексиев“ трябва да бъде закрита, а ако не, всички нейни протоколи и обсъждания трябва да се публикуват онлайн. Именно тази комисия решава за ресурса на града, от ключово значение е как тя ще продължи да съществува, след като физически Алексиев вече няма да е в СОС.

- ДБ и БСП ще са най-големите опозиционни групи в следващия СОС. Мислите ли, че ще намерите общ език срещу управляващите?

- Хубавото на местната политика е, че много рядко опира до идеология. Когато става дума за прозрачност при изразходване на общите пари, не си ляв или десен, а си честен или злонамерен. Мисля, че никой извън самите участници в порочните схеми няма съмнение, че сегашният модел на отдаване на обществени поръчки трябва да бъде разбит. Той води до некачествени ремонти, до злоупотреби, до това, което видяхме с Евгени Крусев – подмяна на документи и на процедури в полза на един от участниците. Това, че разбрахме за този казус, не означава, че е единственият. С БСП идеологически винаги ще сме различни, но като граждани трябва да сме нетърпими спрямо злоупотребите.  Смятам, че това, което ще кажа сега, ще бъде казано и от цялата ни група в СОС. Моделът, познат още от времената на Софиянски – „всички на масата“, за всекиго по нещо, за да няма недоволни, който функционира и по времето на ГЕРБ, няма повече място в София. Тази болница е на БСП, а тези пазари са на някой от Реформаторския блок – това е един от пороците в управлението на града, с които ще се борим. Групата ни е от 12 човека, но това не е малко, когато се бориш не за разпределяне на порциите, а за въвеждане на механизми за прозрачно и справедливо използване на обществените средства. Защо в момента големи строителни фирми кърпят дупки по улиците на София? Това не е свойствена за тях дейност, те строят магистрали. Защо не бъде подкрепен малкият и среден бизнес да върши това? По предложенията, които внасяме, ще ни познаете.

- „Демократична България“ излъчи 8 районни кметове, които вече говорят за по-голяма финансова самостоятелност. Как ще принудите ГЕРБ да я даде, след като така управляващите награждават удобните и наказват неудобните районни кметове? 

- Започваме силна офанзива за децентрализация и предоставяне на реална власт на местно ниво. Така е в ЕС, така трябва да е и при нас. Най-належащите проблеми са пред дома на всеки от нас – улицата, тротоарът. Кметът на района трябва да получи възможност да се справя с тях, като районните кметства трябва да получат финансова независимост. А не да зависят от пирамидалната структура на Столичната община. Това също е много сериозно предизвикателство в София и ще бъде сред основните ни приоритети за промяна в следващия мандат на общинския съвет.

 

Източник: www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Почти като скръбна вест

Оставки без минавки и напред..., но всичко има и начало, и край

И в битката за София... Борисов на губеща карта НЕ залага!

Виновен си, Борисов!

Наказание, ама не точно. Цената на това да бутнеш барбекюто и да се облажиш..., пак от държавата

Хващайте лопатите!

 

 

 


116653