Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кметът: Водният режи...
Кметът: Водният режим на Перник отпада, остава да си вземем поуките

Кметът: Водният режим на Перник отпада, остава да си вземем поукитеПротести, арести и оставки съпътстваха водната криза

Отпада въведеният преди 7 месеца воден режим в Перник. Новината бе съобщена в късния следобед във вторник, след работна среща при областния управител Емил Костадинов, на която присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Язовир Студена е пълен. Водният режим на Перник отпада. Остава да си вземем поуките и да не повтаряме грешките", написа в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров, който е в отпуск.

Под заповедта за отмяна на режима подпис ще сложи зам.-кметът Мирослав Стоицев.

„Това тежко изпитание, което беше пред всички перничани вече е на финала. Очаквам да бъде изпратено по официален път искането от страна на ВиК и община Перник дава своето положително становище да отпадне режимът.”

Водният обем на язовир „Студена“ наближава 21 млн. куб. метра. Според управителят на ВиК Борислав Иванов, разчетите са направени така, че ситуацията от края на миналата и началото на тази година да не се повтаря.

„Имаше хора през януари, които казваха, че язовирът няма да му стигнат и три години да се напълни. Оказа се, че това не е така и може да бъдем спокойни, че в следващите месеци , да не кажа и години, няма да имаме проблеми”, посочи Иванов.

Режимът в Перник беше въведен на 18 ноември заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена“. Графикът на водоподаване беше променян неколкократно.

Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза. В града беше обявено бедствено положение.

В края на миналата година правителството отпусна 35 милиона лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник.

Изграден бе авариен водопровод, за да може градът да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър“

 Язовир “Студена“

Язовир “Студена“

Снимка: архив БНР

 

Източник: https://www.bnr.bg/

 128794