Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кражби безкрай. Реви...
Кражби безкрай. Ревизия! >> В суматохата София пак тегли заем за градския транспорт

Кражби безкрай. Ревизия! >> В суматохата София пак тегли заем за градския транспортЗащо при това състояние на обществения превоз СОС разреши да се платят 330 000 лв. за 7 сергии на "Славейков", пита "Спаси София" 

В период, в който управляващото мнозинство в Столичния общински съвет - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО- "Атака", позволи на софийската фирма "Пазари Запад" да похарчи над 47 000 лв. за сергия на обновения книжен пазар на пл. "Славейков" (331 000 лв. за 7 сергии), друго общинско дружество се готви да вземе нов заем, за да плати заплатите на служителите си. Предстои СОС да разгледа второ искане само за няколко месеца на Центъра за градска мобилност за теглене на банков заем за покриване на загубите и изплащането на заплатите в транспортните дружества в града - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен". За това съобщи гражданската организация "Спаси София".

"С нов доклад се иска пореден заем за спасяването на нереформирания градски транспорт на София - този път за 5.4 млн. лв. Предложението идва от редовното дуо Карлос Контрера (ВМРО) и Георги Георгиев (ГЕРБ). Само преди няколко месеца първият предложи да се прахосат 3 млн. лв. за безобразно скъп ремонт на общежитие в Дружба, а вторият - 330 000 лв. за седем щанда за книги на пл. Славейков. Когато годината е кризисна, а дупката в бюджета - огромна, не се хвърлят пари на вятъра, нито се прокарват очевидно неизгодни сделки! И докато харчат милиони за абсолютни глупости, предлагат Общината да налее още 5.4 млн. в нереформирания градски транспорт, понеже той е пред фалит. ГЕРБ и ВМРО крият колко голяма е истинската дупка в градския транспорт. Няма отчет за 2020 г., няма и гласуван бюджет за текущата година. В Общината се спекулира, че градският транспорт вече дължи около 100 млн. лв. и че дупката се увеличава с още 10 млн. лв. всеки месец! Фандъкова и ГЕРБ съсипаха градския транспорт - с некадърното си управление те го направиха неконкурентен и непривлекателен и изгониха пътниците", коментираха от "Спаси София" във Фейсбук.

През юли м.г  ЦГМ веднъж вече взе заем от Българската банка за развитие в размер на 15 млн. лв. за финансиране на разплащането на задължения към транспортните оператори, възникнали при изпълнение на транспортната задача.  Срокът на кредита е 60 месеца, с деветмесечен гратисен период по главницата и лихва не по-малко от 3 процента за целия период на кредита.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 


148858