Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Къде отидоха 38 тоал...
Къде отидоха 38 тоалетни в София и връзката им с министър от ГЕРБ

Къде отидоха 38 тоалетни в София и връзката им с министър от ГЕРБВ центъра на столицата до преди 10 години е имало 38 тоалетни. 16 от тях са продадени и сега са или занемарени, или усвоени от заведения, или строителни площадки за кафенета, заведения, дори банкови клонове. Две - в градинките на "Кристал" и на "Св. Седмочислении" - са ремонтирани, в рамките на ремонтите на околните пространства, с европейски пари.

 

 

Проблемът с тоалетните в София е голям, но не е засегнат в програмата на новия стар кмет Йорданка Фандъкова.

Тази година изтича последният срок, в който бивша обществена тоалетна, продадена от Столичната община, трябва да си остане тоалетна.От догодина тоалетните, продадени на частни лица и компании, вече могат да се ползват за друго. Намират се на повече от апетитни места.

До 2002 г. в София е имало 38 и само за няколко години след това – до 2009 г., са продадени 16 от тях, предимно в центъра. Единственият проблем за новите собственици, сдобили се с обекти на оживени места, е бил да се изчака срокът от 10 години за запазване на дейността - такава клауза е имало в договорите по сделката със Столичната община. След изтичането му купувачите са били убедени, че бързо ще успеят да сменят предназначението на обекта в общината.

Когато се извършват продажбите, кметове са Стефан Софиянски (до 2005 г.) и Бойко Борисов (2005 - 2009 г.) Столичната община е получила от продажбата им през този период общо 662 000 лева, съобщава "Дневник".

Цените, на които най-често са били продадени, са между 20 000 и 40 000 лева, като за една дори са платени 121 000 лева.

Тя е до Централната минерална баня и не работи.

Днес в София е проблем човек да намери обществена тоалетна дори в центъра. Туроператори се оплакват, че чуждестранни туристи често изпадат в неловко положение, докато обикалят историческите забележителности, но не могат да ползват тоалетни.

Инвеститорите са били привлечени преди всичко от безценното им местоположение – в градини и паркове до НДК, зад Народната библиотека, до театър "София", площад "Възраждане", срещу хотел "Хилтън" и др. Мотивът за купуване на занемарена тоалетна е възможността над нея после да се изгради търговски обект.

Отговорност за следприватизационния контрол на тези сделки е носела Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Тя е водила съдебни дела с някои от купувачите, защото не са спазили клаузата "запазване на дейността", най-често за срок от 10 години.

Има наложени санкции от 20 000 лева по тази причина, но те не отказват собствениците, защото след изтичането на срока за запазване на дейността се открива възможност да поискат разрешение за строеж на мястото на старата тоалетна. Тези места, макар и в паркове и градини, са ситуирани в подробните устройствени планове като строителни петна.

По време на сделките председател на Надзорния съвет на агенцията е бил Данаил Кирилов, сега министър на правосъдието,

а преди това - депутат от ГЕРБ и председател на Правната комисия в парламента. По същото време той е ръководил и стопанската комисия на Столичния общински съвет (СОС), където са утвърждавани тези сделки за продажба.

През януари 2009 г. Кирилов се оплаква пред "Дневник", че общината не успява да продаде тоалетната в Докторската градина. "От лятото се опитваме да я продадем, но няма интерес", казва той преди 10 години.

Въпросната тоалетна е била продадена малко по-късно през същата 2009 г. на частно лице, обясниха от район "Оборище". Имало е клауза да се запази дейността на обекта за срок от 10 години - до май 2019 г., за чието спазване е била отговорна СОАПИ. Обектът обаче е изоставен и заключен.

"В архива на районната администрация не се съхраняват данни за действия на собственика по експлоатацията на обекта. Сградата не се използва по предназначение и не е достъпна за външни лица", съобщиха от "Оборище" след запитване на "Дневник".

Запитан за причините, Данаил Кирилов обяснява пред изданието, че следприватизационният контрол на този обект, (продаден през 2009 г.), е отговорност на СОАПИ, а той от август 2009 г. вече не работел там. "Тогава станах областен управител на София", заяви той.

Мястото е със статут "за КОО и озеленяване", което значи за комплексно обществено обслужване. Това позволява промяна на предназначението на обекта и изграждане на кафене, павилион, магазин, дори офис върху тоалетната в Докторската градина.

Сега до входа на частното WC е поставена химическа кабина, и то със специално разрешение на общинския съвет от 14 юни 2018 г., за да "осъществява функцията на обществена тоалетна", уточняват от район "Оборище".

Общественото WC в парка на НДК също е напълно занемарено, може да бъде открито в зелените площи до бул. "Фритьоф Нансен". Продадено е на частна фирма, съобщиха от район "Триадица".

Купувачът е "Младежка кооперация "Ялта", която е получила тоалетната от общината за 85 000 лева и по договор е трябвало да инвестира в нея 45 000 лева

– за улеснен достъп на хора с увреждания

Сградите са две, но са затворени и състоянието им днес трудно ще убеди, че са влагани сериозни пари в подобрения. В устройствения план на района на НДК те са отбелязани като WC.

Димитър Илиев, съсобственик на "Младежка кооперация "Ялта", която държи запуснатата тоалетна в парка на НДК, заяви, че работела, но спряла преди няколко години заради ремонта на пространствата пред НДК.

Иначе той е готов да изгради до градската тоалетна културен и билетен център.

"Искаме да направим културен център там с продажба на картини, на сувенири или на билети за концерти. Не искам кафене или бар. Тоалетната ще остане, но ще я качим на нивото на земята, защото е построена дълбоко, на 8 метра в земята, и възрастни хора трудно слизат. Срещнахме се с главния архитект на София Здравков за тази идея още през 2016 г., но досега няма решение", обясни Илиев.

Той предлага общината да изясни какво може да се прави върху тоалетните и да даде срок от 6 месеца за реализация. Ако собственикът не спази предписанието, общината да я изкупи обратно.

През 2004 г. обществената тоалетна в парка "Заимов" пък е била приватизирана чрез замяна с апартамент в "Люлин".

През юли 2011 г. е дадено разрешение строеж на банков офис.

Получено е право на строеж и на втори етаж от 160 кв.м. Тоалетната е купена от фирма "Уел Ком 00", собственост на Радосвет Радев (притежател на "Дарик радио" и председател на Българската стопанска камара) и на Десислава Попова до 2011 г. Те препродават фирмата си на ирландец, който на свой ред я продава заедно със старата обществена тоалетна на Христо Друмев, дългогодишен директор на НДК. Сега там се строи усилено, като табела уточнява, че проектът вече е за бистро или бърза закуска.

Тоалетната пък в градината пред Централната минерална баня е била приватизирана срещу 121 000 лева през 2006 г. Тя работи няколко години, но отскоро е заключена. В мъжкия вход беше монтиран автомат за кафе, надписът за него стои и сега. Собственикът обмисля да дава части от нея под наем, пише още "Дневник".

Наблизо има безплатна тоалетна в предверието на джамията Баня баши и друга, платена – 60 ст., отсреща в Централните хали.

В Такевата градинка (на ул. "Солунска" и ул. "Ангел Кънчев") старата градска подземна тоалетна беше дадена под наем след публичен конкурс през 2014 г., организиран от район "Средец". Наемателите бяха задължени да запазят тоалетната и те го сториха. Сега там има кафе, известно като "Павилиона".

Надстрояването на кафенето се разреши със заповед на кмета от 2001 г. - първо беше пункт за химическо чистене, а сега е популярно столично кафене. Входът към действащата обществена тоалетна в сутерена умело е "прибран" отстрани на надстройката. Табела сочи къде е "едното място". То е безплатно и даже е указано, че работи 24 часа.

В случая е намерен работещ модел, който хем е в услуга на хората, хем ползвателят го поддържа и печели от кафенето, хем район "Средец" получава месечен наем, макар и 250 лева.

Но 5-годишният срок на договора за наем изтече наскоро и сега се подготвя нов конкурс за наемател.

На площад "Възраждане" е един от малкото примери за приватизация със "запазване на дейността". Купена е през 2003 г. за сумата 66 000 лева от фирма "Глория ВХБ". И мъжкото, и женското отделение работят, входът е 50 ст., но условията са спартански. Тук купувачът по договора със Столичната община е трябвало да вложи 99 000 лева за достъп на хора с увреждания и подобряване на интериора, но видимо е, че това не се е случило.

В градината "Св. Седмочисленици" затворената обществена тоалетна дълги години беше в ролята на фундамент на заведение за бърза закуска. Масите бяха разположени между входовете за мъжкото и женското отделение на WC-то, които не работеха.

Тя още не е отворена, но предстои конкурс за даването й под наем, като заведение отгоре няма да се допуска, съобщиха от район "Средец" пред сайта.

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", извършен с 24.1 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж", включи и ремонта на тоалетната в градината "Св. Седмочисленици". Заедно с тази в градинката "Кристал", която потъна в ново кафене, са единствените възстановени тоалетни в центъра.

 

 

Източник:https://24novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

10 години стигат..., г-жо Фандъкова!

Софиянци платиха три пъти за ограничителите на “Графа”, сега е ред на Фандъкова

Бюджетна разсипия: Още ремонти в центъра на София официално приключиха некачествено

Ще бъде ли Фандъкова новото жертвено агне на ГЕРБ?

Вместо "Всички срещу ГЕРБ" наесен в София ще гледаме "Всички срещу гражданите"116554