Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лаура Кьовеши присти...
Лаура Кьовеши пристига утре в България

Лаура Кьовеши пристига утре в БългарияШефът на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши пристига утре в България. Това научи Фрог Нюз от дипломатически източници от Брюксел. 

Още с пристигането си в късния следобед в четвъртък е предвидено тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов. По програма има предвидена среща и с главния прокурор Иван Гешев. След това се очаква Кьовеши да води разговори и с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 

Очаква се шефът на Европрокуратурата да остане в България 48 часа.

***************************************

За посещението на Лаура Кьовеши се разбра още миналата седмица, но датата не бе ясна. От Европейската прокуратура тогава съобщиха, че съвсем скоро обвинител №1 на ЕС ще дойде на крака в София, за да види от първо лице ситуацията у нас. 

Шефката на евопрокуратурата има какво да прави в София. Посещението й идва на фона на куп скандали, особено през последните седмици. Сагата с подслушванията продължава, има проблеми с отпуснатите кредити от ББР, говори се за завладени институции, а държавното обвинение, което е под ръководството на Иван Гешев, изглежда мълчи. Само припомняме, че по някои от най-сериозните скандали от миналата година (какъвто беше случая с шкафчетата и пачките) бе изведен печалният извод “няма данни за престъпление”. 

Освен това големият скандал с американските санкции по закона “Магнитски” на три лица все още продължава да тресе държавата ни, а тепърва ще берем плодовете от всичко това. Три лица - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков попаднаха под ударите на САЩ заради корупция.

 

Източник: https://frognews.bg


152235