Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лечение? Ето кои са ...
Лечение? Ето кои са 4-те терапии срещу коронавируса, които изпитват в Европа

Лечение? Ето кои са 4-те терапии срещу коронавируса, които изпитват в ЕвропаВажни клинични изпитания на 4 експериментални терапии срещу новия коронавирус бяха лансирани в няколко европейски страни, предаде Франс прес. Целта е да се изпробват възможностите за борба с болестта COVID-19, за която засега няма лечение. Лансираният в неделя експеримент Дискавъри се предвижда да включва 3200 европейски пациенти във Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Германия, Испания и може би още няколко страни.

Във Франция в тестовете могат да участват единствено хоспитализирани пациенти в отделенията за инфекциозни болести и реанимациите. "Те бързо бяха подложени на лечение, защото закъснението е важен фактор при това заболяване", заяви експертът по инфекциозни болести Флоранс Адер от университетската болница в Лион. "Ако искаме да се получи антивирусен ефект от лекарство, то трябва да се приеме много рано", отбеляза вирусологът Бруно Лина от същата болница. Лекарствата трябва да комбинират ефикасност и поносимост. Да започнем със съобщението от 18 март на Световната здравна организация за четири възможни лекарства. Лекарствата, които трябва да бъдат тестувани, са антивирусните лекарства ремдесивир; комбинация от две лекарства срещу ХИВ - лопинавир и ритонавир; лопинавир и ритонавир плюс интерферон бета; и противомаларийното лекарство хлорохин. Всички, според СЗО, показват някои доказателства за ефективност срещу вируса SARS-CoV 2, който причинява COVID-19. "Изпитанията се фокусират върху ключовите приоритетни въпроси за обществото. Дали някое от тези лекарства намалява времето, през което пациентът е в болница и независимо дали пациентите, приемащи някое от лекарствата, се нуждаят от апаратна вентилация или интензивно лечение", каза Ана Мария Хенао-Рестрепо, ръководител на отдела за проектни изследвания и разработки на организацията

2. Друга възможност е комбинирането на лопинавир с ритонавир. Става дума за "рециклиране" на медикамент срещу ХИВ, което се изразява в блокиране репликацията на вируса. Това комбиниране вече бе тестувано в Китай, но се получиха противоречиви резултати, като причината по-специално бе, че много пациенти се подложиха късно на терапията, в редица случаи повече от 10 дни след началото на заболяването.

3. Третата възможност е към лопинавир и ритонавир да се добави интерферон бета. Това комбиниране се смята за интересно, защото COVID-19 включва две фази -вирусологична, за която се смята, че антивирусните препарати може да са много важни, и фаза, свързана с възпалителен синдром, която може да доведе до деградиране на белодробно ниво. Надеждите са, че интерферон бета ще блокира този възпалителен процес.

4. Четвъртата терапия е свързана с хидрохлороквин - антималариен препарат, който предизвиква много дебати и бе добавен в експеримента по настояване на Световната здравна организация и Франция, след като първоначално не бе включен в него. Американският президент Доналд Тръмп заяви на брифинг в Белия дом в понеделник, 23 март, че залага именно на противомаларийния препарат с търговско наименование плаквенил (Plaquenil) (хидроксихлорохин - hydroxychloroquine). "Радостен съм да оповестя, че в Ню Йорк ще започнат клинични изпитания на съществуващи лекарства, които може да са ефикасни срещу новия коронавирус -каза Тръмп. - По мои указания федералното правителство ще допринесе за снабдяване с големи количества хидроксихлорохин. Препаратът започва да се разпространява от днес", каза Тръмп. В световен мащаб интензивно се работи и по създаването на ваксина срещу коронавируса. Няколко фирми дори започват тестове на ваксините, за да проверят ефекта им върху човека. Една от тях е американската „Moderna“, която за пръв път имунизира човек. Ден по-късно и китайската фирма „CanSinoBio“ получи разрешение да започне тестове на своя ваксина

 

Източник: ПИК 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Икономическият вирус, който бавно ще ни убие

Държавата е паднала от ръба! Отдавна!

Само без паника! Властите мислят за нас. Но нямало как всички да излезем сухи! (ОБНОВЕН)


 


123334