Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лекари специализанти...
Лекари специализанти излизат на протест в София

Лекари специализанти излизат на протест в СофияЛекари специализанти излизат на протест в София, съобщава БНР.

Днес по обяд те ще се съберат пред Министерството на здравеопазването, за да заявят, че повече няма да търпят да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици.

Протестиращите обясниха, че основното им искане е да има ефективна държавна политика по задържане на младите кадри у нас.

Преди месец младите лекари се срещнаха с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз, където представиха исканията си.

Поискахме така да бъдат съставени политиките, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата, прогнозира д-р Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в "Пирогов", по повод идеята на МЗ три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на Здравеопазването лечебно заведение.

Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация, посочи специализантката.

Според нея е необходим списък, от който специализантите да могат да излизат. Такъв обаче нямало, както няма списък и на специалности.

Големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е, обясни д-р Вълчева.

 

Източник: www.news.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Лекарите излизат на национален протест на 7 октомври

Медицинските сестри от Карлово излизат утре на протест

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Бедността Е порок, а здравеопазването стана... здравеоПОГАЗВАНЕ!

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш114348