Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лиляна Павлова в пис...
Лиляна Павлова в писмо до

Лиляна Павлова в писмо до "ДНЕС" шикалкави за смяната на времето. Обещава, но не поема конкретен ангажимент!Позиция на "ДНЕС" 

„Идеята за отмяна на лятното часово време е тема, по която обществената дискусия набира все по-голяма сила. Вярвам, че чрез дебат и представяне на сериозни доказателства „за“ и „против“ може да се вземе правилното решение. Началото на подобен дебат трябва да започне от областите, върху които смяната на времето има отражение: здравеопазване, транспорт, енергетика, социални отношения (трудова дейност), селско стопанство, туризъм, околна среда, икономика и финанси (борсовите сделки).“

Това се казва в писмо на Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, до Гражданско движение "ДНЕС". Писмото е в отговор на писменото настояване на Движението, въпросът за отмяната на лятното часово време да бъде включен сред акцентите на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

В писмото на министър Павлова се казва още:

"До този момент в България не е правена оценка на въздействието за отмяната на лятното часово време и такава може да се инициира съвместно с неправителствения сектор. Изработването ѝ и отчитането на всички плюсове и минуси от премахването на лятното часово време със сигурност ще надскочи периода на едно ротационно председателство.

Само преди дни, на 8 февруари 2018 г., Европейският парламент прие резолюция, в която призова Европейската комисия да извърши задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета, относно разпоредбите за лятното часово време и ако е нужно да изготви предложение за ревизия. Документът бе гласуван с 384 гласа „за“, 153 „против“ и 12 въздържали се.

Членовете на Европейския парламент също отчетоха, че множество проучвания не са успели да стигнат до еднозначен заключителен резултат, както и че съществуват опасения за човешкото здраве.

Към момента ЕС отчита, че в сектор „Здравеопазване“ рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи в резултат на смяната на времето. Ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 млрд. евро. Статистиката у нас сочи, че в дните след преминаването от едното към другото часово време повикванията към Бързапомощ нарастват с 12 на сто, а инфарктите – със 75 на сто.

В заключение, бих искала да Ви уведомя, че публично съм изразявала своето лично мнение, че подкрепям отмяната на лятното часово време. За целта, обаче, е необходимо извървяването на определен административен път, какъвто е имало и при неговото въвеждане."

 

За съжаление, министър Павлова, типично в стила на управляващата партия ГЕРБ, не поема отговорност да посочи конкретен срок кога ще стане това. На обещания и приказки сме се наслушали много! След като тя сама смята, че трябва да предприемем тази промяна, защо не се ангажира с конкретни стъпки и скорове? Само така българските граждани могат да са сигурни, че министър Павлова наистина иска подобно нещо, а не просто замазва положението. Лесно е да се обещава, но по-трудно е да се изпълнява.

Припомняме, че в началото на 2016 г. Гражданско движение „ДНЕС“ инициира официално отмяната на двойното часово време. На 23.02.2016 г. "ДНЕС" внесе официално в Министерския съвет писмо, с което се настоя да бъде отменено ПМС №94/13.03.1997 г., въвеждащо лятното часово време. В писмото на "ДНЕС" се подчертава, че липсата на европейско изискване за въвеждане на лятно и зимно часово време дава възможност поставеният проблем да бъде решен лесно и безпроблемно, с решение на Министерския съвет. "ДНЕС" уточнява, че единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да се прави смяната, а не дали да се прави. Официалният отговор от страна на МС пристигна с повече от година закъснение. Чрез него, в напълно чиновнически стил – без аргументи, папагалски повтарящ стари мантри, непочиващи на реалността, категорично бе отхвърлена възможността за премахване на тази вредна практика. Това не обезсърчи „ДНЕС“ и Движението продължи да отстоява каузата си за отмяна на ПМС 94/1997 г.

Настоящият отговор от министър Лиляна Павлова, както и импровизираното допитване по темата, инициирано от вицепремиера Томислав Дончев през последния месец, са положителни индикации, че проблемът може и да бъде решен. Кога обаче - не става ясно.

Гражданско движение „ДНЕС“ адмирира факта, че представителите на управлението вече започват по-отчетливо да изразяват позиции по темата, а и да я поставят на дневен ред. Времето ще покаже доколко искрени и коректни  в своите намерения са управляващите. Изхождайки от досегашната им практика и обичаи, да казват едно, а да вършат друго, то може да бъдем абсолютно скептични в очакванията си.

Но все пак, да се надяваме и да стискаме палци обещанията на властта поне веднъж да станат реалност в България!

 

Вижте и други материали по темата:

 

Здравето на българина = 60 стотинки годишно

"ДНЕС" поиска отмяна на лятното часово време

Анестезиолог от ВМА обясни последствията за здравето от преминаването към лятно часово време

Движение "ДНЕС" отдавна настоява за промяна*: Смяната на часа - архаична, вредна и ненужна мярка (ВИДЕО)

Движение "ДНЕС" отдавна призовава българските власти да сторят същото!* >> Финландия призова ЕС да се откаже от лятното часово време

Паси и експерти: Без лятно часово време - ток не се пести и сме зле

Чиновниците папагалстват, вместо да мислят

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Докога ще търпим администрацията да потъпква безочливо правата ни?

Доц. Сотир Марчев: Летният часовник вдига инфарктите и инсултите, но и парите от морски туризъм

На криви чиновници Евросъюзът им пречи

Битката на Движение "ДНЕС" продължава: Тръгна подписка срещу смяната на времето

Правителството реши: Няма да местим стрелките на часовника повече! Само Кунева против

Чиновниците забравят, че сме техни работодатели и имаме право да ги уволним!

В събота срещу неделя минаваме на лятното часово време

"За" и "против" лятното часово време

Местенето на стрелките напред-назад: ефекти и вреди

Меракът за власт у чиновника го кара да ламти и за контрол върху... ВРЕМЕТО

Заради липсата на  електронна идентификация ЦИК иска забавяне на е-вота с около две години

 

 

За отмяна на лятното часово време

 

 


53393