Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА...
МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! <br> Движение

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА!
Движение "ДНЕС" от години води битка за изборните права на гражданите и референдума!От години Движение "ДНЕС" алармира обществото, че сега действащият Изборен кодекс по един или друг начин нарушава гражданските ни права. Ние отдавна настояваме и за нов закон за допитване до гражданите.

През 2012 г. Движението организира кръгла маса на тема: „ГЛАСЪТ НА ГРАЖДАНИТЕ – ГЛАС БОЖИ ИЛИ ГЛАС В ПУСТИНЯ? ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ – ИНСТРУМЕНТ, ОРЪЖИЕ ИЛИ ФОРМАЛНОСТ?” Идеята бе да се покаже, че прякото участие на гражданите в държавното управление и местната власт е изключително важен въпрос и е неразделна част от пълноценното функциониране на една модерната и демократична европейска държава. Тогава участниците, сред които социолози, анализатори, журналисти, университетски преподаватели, експерти от НПО и дори политици, се обединиха около мнението, че са належащи промени в Закона за референдумите. Основните предложения на движение "ДНЕС" бяха за:

а) отпадането на безумните изисквания за праг от 400 000 подписа за да стане даден  референдум задължителен

б) премахването на абсурдната част от закона, според която един референдум е задължителен, само ако на него са гласували поне 50% от броя на гласоподавателите от последните избори за Народно събрание.

Отпадането на тази част от закона е и една от идеите на доброволеца Орлин Тодоров, който уведоми с открито писмо омбудсмана Мая Манолова в, което настоява тя да сезира Конституционния съд и тази абсурдна пречка да отпадне. Според „ДНЕС” сегашният закон категорично ограничава правата ни и възможността да се произнасяме по проблеми, които пряко ни засягат.

По време на въпросната експертната дискусия стана ясно и, че гражданските инициативи носят препоръчителен, а не задължителен характер, което на практика е пряко убийство на демокрацията и волята на гражданите. Или иначе казано, действащият закон е направен така, че работи по-скоро за удобството на управляващите, отколкото в полза на гражданите и държавата.

През следващата 2013 г. хиляди доброволци към Движение "ДНЕС" призоваваха гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум за АЕЦ "Белене". Движението застана твърдо зад идеята за пряко участие на гражданите във властта.

Същата година Движението участва и в няколко заседания в Народното събрание за промяна на Изборния кодекс, където се обсъждаха различните видове изборни системи. Дискусиите бяха водени от сегашния омбудсман Мая Манолова. Именно тя и представители на инициативния комитет воден от Слави Трифонов, внесоха в края на ноември 2016 г. в Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс. Проектът отразяваше напълно волята на 3 млн. българи за смяна на политическата система, той обаче бе осуетен и потулен за сметка на квази проект на ГЕРБ, пуснат за прах в очите и колкото да замаже предизборните лъжи на управниците и Борисов.

През 2015 г. Движение „ДНЕС“ стартира анкетно проучване на общественото мнение, относно това кои теми и проблеми биха били подходящи за поставяне на референдум. Оказа се, че огромна част от хората искат да има допитване по въпроси като:

– "Да се въведе ли изискване за уседналост при гласуване? (например, поне 1 година  пребиваване в държавата преди вота)"

– "Да бъде ли намален броят на народните представители?"

– "Да се свика ли Велико народно събрание за приемане на нова Конституция?"

– "Да се избират ли депутатите в парламента по мажоритарната система."

Същата година в резултат от анкетното проучване Движението стартира националната инициатива „Референдум ДНЕС“, с убеждението, че на страната са необходими смели, реални реформи в ключовите сфери - икономика, политическата система, пазар на труда, образование, здравеопазване, осигурителни отношения, сигурност и обществен ред, правосъдие...

Целта на "ДНЕС" бе да се приеме съвършено нов Закон за допитване до гражданите, отменящ Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Цел още по-актуална и днес, особено след опита от страна на политическата върхушка да бъде умъртвена волята на 3.5 млн. българи казали категорично "ДА“ на 3-те въпроса от Националния референдум, иницииран от Слави Трифонов и проведен на 6 ноември 2016г.

От 9 ноември 2015 година членове, симпатизанти и доброволци към Движение "ДНЕС" се включиха активно в събирането на подписи за Националния референдум, организиран от "Шоуто на Слави". Движението стана и основен партньор на инициативата. Въпреки тежките метеорологични условия, обединени гражданите събраха (при необходими 400 000), над 700 000 подписа, за да бъдат вкарани за обсъждане в НС въпросите от допитването.

През 2016 г. Движение "ДНЕС" направи и нова анкета, относно необходимостта от приемане на нов регламент за провеждане на референдумите у нас. Тогава попитахме гражданите колко често и по какви въпроси трябва да се провеждат референдуми. 82% от запитаните категорично отговориха, че трябва референдуми да има възможно най-често и то по всякакви въпроси, така че да се чува редовно мнението на хората. И не само да се чува, но и да се изпълняват решенията на върховния суверен-народа!

Сред дълги усуквания, шикалкавения и пречки, на 6 ноември 2016 год. се проведе националният референдум за промяна на политическата система с 3 въпроса. Гласуваха 3,5 млн. българи, от тях близо 3 млн. казаха твърдо „ДА“ и на 3-те въпроса. През целия ден Движението и хиляди доброволци наблюдаваха в изборните секции за нарушения при гласуването за референдума.

Последва дълга и тежка битка на Слави Трифонов и гражданите за приемане решенията на българите от референдума.

Битка преминала през партийно контролираният ЦИК, съдилищата, народното събрание... Битка на милиони срещу една шепа самозванци и техния "елит“ от 240 депутати.

Битка, водена от Слави по всички канони на закона. Битка, в която властта и държавата впрегнаха целия си ресурс от манипулации, за да унижат и разпилеят очакванията на българския народ! За да стъпчат в края на краищата волята и надеждата ни за промяна!

Битка, която рано или късно ще приключи с категорична победа на хората над статуквото и неговото олицетворение във властта.

Защото този народ има вече водач, защото каузата е справедлива, а и както казват хората: "Никой, който е тръгнал срещу народа си не е и няма да прокопса...!“

След провеждането на референдума експерти на "ДНЕС" разобличиха и огромната манипулация, свързана с провеждането му и установиха, че държавата е закупила по-малко на брой бюлетини, отколкото пликове за изборите. Сезиран беше и главния прокурор. Това автоматично означаваше, че властта в лицето на институциите и най-вече на Министерски съвет съзнателно възпрепятства, саботира дори  упражняването на гражданските ни права.

Днес, 1 година след проведения национален референдум, Движение "ДНЕС" ще продължи с усилията си да доведе до край борбата за промяна на Закона за прякото участие на гражданите във властта. Ще продължи и битката за приемане на решенията на 3 млн. граждани от референдума.

Защото сме убедени в правотата си, защото знаем, че с общите усилия на Слави и на всички ще успеем, ще се преборим за демокрацията. За справедливостта. За България.

 

ТУК МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! Движение "ДНЕС" подкрепя доброволеца Орлин Тодоров за промяна на Закона за референдумите

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! Движение „ДНЕС“ настоява Мая Манолова да се включи в промяната на изборното законодателство

Отворено писмо до Омбудсмана на РБ относно установяване на противоконституционност на изискването за кворум при референдумите

 

 

 


42514