Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / На криви чиновници Е...
На криви чиновници Евросъюзът им пречи

На криви чиновници Евросъюзът им пречиТози уикенд отново ще превъртим стрелките – за 77-ми път от 1979 г. насам.

По този повод припомняме какво мисли родният ни премиер по въпроса за местенето на стрелките:

На криви чиновници Евросъюзът им пречи

"Зимното и лятното часово време не трябва да се сменят, защото това прави нетрудоспособни много хора в продължение на две седмици всяка пролет и есен. Проверил съм дали не може да запазваме времето си едно и също през цялата година, като Япония, но това се оказа невъзможно, защото сме поели ангажимент пред останалите страни от Европейския съюз".

Правилни са му разсъжденията, но в едно греши - НЕ СМЕ ПОЕМАЛИ АНГАЖИМЕНТ пред ЕС да си въртим часовниците два пъти годишно. Единственият ни ангажимент е, ако искаме да го правим, това да става в точно определен ден и час.

В чл. 2 на Директива 2000/84/ЕО е записано следното:

„(2) При положение, че държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време, за функционирането на вътрешния пазар е важно да бъде определена обща дата и час за началото и края на лятното часово време, които да бъдат валидни в цялата Общност.“

Крайно време е премиерът да издърпа ушите на съветниците си, които очевидно го подвеждат, и да ги накара да прочетат внимателно евродирективата за смяната на времето, защото до момента очевидно са прочели само заглавието й или просто са чували за съществуването й.

Освен директивата, да прочетат и отговора на Европейската комисия към Петиция 1477/2012, в който е записано: „Решението относно стандартното часово време попада в сферата на компетентност на държавите членки, а не в тази на ЕС“. Т.е. достатъчно е българското правителство да отмени собственото си Постановление Nº 94 от 13 март 1997 г. и никакво разрешение от Брюксел не му е необходимо.

А такъв хубав PR-ход ще направят, ако, ей така, с едно простичко решение за няколко минути отменят проклетото ПМС и спрат терора над милиони българи. Хем и добър пример ще дадат на останалите европейски страни, чиито граждани също недоволстват по темата. Поне в едно да сме първи в ЕС :)

 

Източник: от блога на Ани Алашка

_____________

 

Припомняме, че „ДНЕС“ е единствената организация, която официално постави въпроса за отмяна на порочната практика за смяна на часовото време два пъти годишно. Писмо с искане за отмяна на ПМС 94/1997 г. беше внесено официално в Министерския съвет на 23.02.2016 г. Тогавашният МС не благоволи да отговори на писмото в продължение на цяла година при нормативно изискване да го направи в рамките на две седмици.

На 3 март 2017 г. „ДНЕС“ внесе ново писмо в МС (до служебното правителство на Огнян Герджиков), като настоя да получи отговор на миналогодишното си писмо. Този път МС все пак отговори, но отговорът бе крайно незадоволителен. Повече от година им отне на чиновниците да формулират отговор в напълно чиновнически стил – без аргументи, папагалски повтарящ стари мантри, непочиващи на реалността.

Отговорът на МС не показва адекватно отношение към конкретен проблем, поставен от една гражданска организация. Отговорът показва единствено и само надменност и пренебрежение към гражданското общество, както и категоричен отказ на родния бюрократ да мисли и да чете, защото му е по-лесно да отговори формално, позовавайки се на „международното положение“.

„ДНЕС“ няма да се откаже от каузата си за премахване на въртенето на стрелките два пъти годишно, защото за нас здравето на хората е по-ценно от всички съмнителни „икономически“ ефекти от тази мярка.

Настояваме отговорните институции да подходят с разбиране към проблема и да осъществят необходимите проучвания на ефектите от смяната на времето. Единствено на база обективни факти и данни могат да се взимат решения. Всичко друго е равносилно на административна принуда, която не подхожда на една съвременна демократична страна-член на ЕС.

 

Вижте и други материали по темата:

Чиновниците папагалстват, вместо да мислят

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Меракът за власт у чиновника го кара да ламти и за контрол върху... ВРЕМЕТО

Анестезиолог от ВМА обясни последствията за здравето от преминаването към лятно часово време

"За" и "против" лятното часово време

Местенето на стрелките напред-назад: ефекти и вреди

"ДНЕС" поиска отмяна на лятното часово време

Здравето на българина = 60 стотинки годишно

 


40437