Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нахалитетаът Маноил ...
Нахалитетаът Маноил Манев от ГЕРБ е бил разследван за присвояване

Нахалитетаът Маноил Манев от ГЕРБ е бил разследван за присвояванеDimitar Stoyanov

Сред депутатите от ГЕРБ, които се опитаха да осуетят изслушванията в Комисията по ревизиите най-гръмогласен и настойчив беше Мануил Манев. Той има меко казано противоречива биография. Манев е бивш кадър на МВР. Медийни публикации твърдят, че той напуснал системата по принуда и започнал работа в Съдебна охрана. Тогава обаче с отказ № 113/14.06.2005 г. на директора на Национална служба “Сигурност”, на основание чл. 48 и чл. 57 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), на Манeв е отказано издаването на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво “Секретно”. Отказът е потвърден с решение на ДКСИ 4 от 18.10.2005 г. Това решение е потвърдено от ВАС на две инстанции.

Така Манeв се оказва негоден да работи в служба “Охрана на съдебната власт” и е освободен поради обективна невъзможност да изпълнява служебните си задължения. Независимо, че като депутат той се хвали с най-високия достъп до класифицирана информация, като служител той е определен като негоден за достъп до държавни тайни.

През 2016 г. БНР съобщава, че депутатът от ГЕРБ Маноил Манев е разследван за присвояване на пари за спортно състезание. Избраникът от ГЕРБ се превърнал в обект на прокурорска проверка след сигнал до главния прокурор от президента на Българската федерация по УШУ Стефан Колев. Той твърди, че Маноил Манев е извършил присвояване на средства, платени под формата на такса за участие в Европейското първенство, проведено в Стара Загора от 13 до 23 май миналата година. Таксите за участие в размер на 75 евро на ден, участниците в първенството заплащали на ръка в импровизирана стая към една от спортните зали. Те са получавани лично на съпругата на Манев – Снежана Манева. Достъпът до нея за членовете на УС на федерацията бил ограничен от охраната на Манев. Сигналът е възложен на Константин Тачев – бивш окръжен прокурор на Стара Загора, който прекратява преписката и отказва да образува наказателно производство срещу Манев.

 

Колаж: Иван Червенков

Източник: https://bird.bg/ 

*Заглавието е променено от редакцията


ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Жалки карикатури на политическия катарзис! ВИЖТЕ >>

Борисов сменя ръководството на ГЕРБ

След разкритията на Илчовски: Прокуратурата щяла да проверява

Генка Шекерова: “Няма нищо, чичо Иване!” Жив щит от ГЕРБ и каре за белот с Борисов. Иначе, “нищо сексуално”

ГЕРБ вече е само един озлобен саботьор

 


150676