Гражданско Движение ''ДНЕС''

Региони

Начало / Региони / Област Варна...

Област Варна


Посетете фейсбук страницата на ДНЕС - Варна

 

ДНЕС за Варна
От своето създаване през 2009 г. до днес гражданската мрежа на Движение „ДНЕС” работи със своите инициативни групи за осъществяването на серия от инициативи в полза на жителите на Варна.
През изминалите 8 години чрез своите доброволчески организации, ползващи се с авторитет сред гражданите на района, на местно ниво се реализираха множество инициативи, съобразно спецификата на региона и конкретните проблеми на неговото население.
„ДНЕС“ впрегна усилията на специалисти с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция с основна цел да отстоява интересите и правата на гражданите и да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита.
Една от най-значимите инициативи Организирана и проведена от Движението е националната подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани от цялата страна. Беше проведено публично обсъждане на новия модел на ценообразуване на електрическата енергия и се дискутираха механизми за взаимодействие между държавата, енергоразпределителните предприятия и крайните потребители. В резултат от проведеното публично обсъждане беше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на първо четене на 4 април 2014 г., в който са залегнали редица изменения в защита на потребителите на национално и местно ниво.
Бяха организирани и проведени протести и протестни шествия, включително срещу произвола и своеволията на монополите, мобилните оператори и ценовия им терор. Имаше и демонстрации срещу банките и частните съдебни изпълнители.
Проведе се т.нар.„референдум” "Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община", след което се организираха срещи с народни представители, кметове, областни управители, председатели на общинските съвети и на групите в тях за поставяне на основните и най-важни за разрешаване проблеми на общината, определени на база проведени анкети и срещи с гражданите.
През октомври 2015 г. въпросите, свързани с изборното законодателство от "Референдум ДНЕС", обединихме с въпросите на Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" за референдум по 6 въпроса, в който „ДНЕС” е основен партньор и организатор по провеждане на подписката. В началото на февруари 2016 г. всички ние- инициативният комитет, гражданите и доброволците събрахме 673 481 подписа, които внесохме на 8 февруари 2016 г. в Народното събрание.

„ДНЕС” пое организацията и координацията на Референдума, както и набирането на наблюдатели - представители за него, защото вярва, че „Съединението прави силата!“.
Благодарение на регионалната си мрежа и дългогодишния си опит в проучването на обществените нагласи в регионален мащаб, Движение „ДНЕС“ реализира и инициативата „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“).
Поетапно беше изградена мрежа от приемни за гражданите и започна да функционира национален горещ телефон за сигнали за нередности, чрез които юристи-доброволци оказват безплатна правна помощ и консултации. Приемните са лесно достъпни за гражданите, като през последните години хиляди се възползваха от съветите на специалистите.
С особено значение за движението е инициативата „ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци асистират на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития.

Какво направи още Гражданско Движение ,,ДНЕС“ за Варна:

-„ДНЕС“ – Варна остро реагира на жалби и сигнали за неуредици в „Градския транспорт“ 
-100 бездомни изкараха на топло зимата благодарение на „ДНЕС” – Варна
-Варна се включи в инициативата "ДНЕС помага" 
-"ДНЕС" - Варна и областната управа организират съвместна благотворителна акция за децата от социалните домове и детските градини
-"ДНЕС" с приемна във Ветрино. Кметът: "Ще бъде удоволствие да работим заедно." 
-"ДНЕС" - Варна инициира среща с младежките организации 
-Граждански мониторинг върху обществените поръчки във Варна поискаха представители на „ДНЕС”
-Движение ДНЕС призовава всички да подпомогнат хората в неравностойно положение да гласуват
-"ДНЕС" - Варна влиза в обществения съвет по социални дейности
-ГД „ДНЕС” – Варна кани Омбудсмана на съвместна открита приемна за граждани с нарушени права и свободи 
-„ДНЕС” – Варна алармира за рушащите се буни на градския бряг
-„ДНЕС“- Варна участва в инициативен комитет за квартал Възраждане
-„ДНЕС” – Варна участва в кампания за направата на паспорти на сградите - паметници на културата 
-Гражданско движение „ДНЕС“ - Варна обсъжда с кмета проблемите и бъдещето на града 
-Гражданско движение "ДНЕС" – Варна участва активно в работата на Областния обществен съвет
-Юристите-доброволци на "ДНЕС" съветват етажни собственици от Варна по казус с отчуждени земи


Телефон: 0877690874