Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Обрат! >> Пускат Кри...
Обрат! >> Пускат Кристиян Бойков от ареста

Обрат! >> Пускат Кристиян Бойков от арестаКристиян Бойков, който беше арестуван и обвинен, че е разбил сървърите на НАП и е източил и публикувал личните данни на 5 милиона потребители, излиза от ареста.

Това е станало, след като Софийската градска прокуратура е решила да му наложи мярка за неотклонение „Подписка“ и е наредила той да бъде пуснат от ареста.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК. Установено е, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на К. Б., добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК/ лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

К.Б. е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Мощен удар за националната сигурност! НАП пробита! Данните на милиони граждани на показ! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

Работодателят на хакера, обвинен, че е ударил НАП: Той не би оставил такива явни следи

Щом 20-годишен хакер може да влезе в системите, как ще влезем Шенген?!

Кристиян Бойков остава в ареста за 72 часа за хакването на НАП

Шефът на комисията за личните данни със скандално признание! >> Получихме доклада на НАП, атаката засяга буквално всички!

Председателят на КЗЛД за хакерската атака: Има достъп до данните на буквално всички българи106866