Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Отнеха ни дори право...
Отнеха ни дори правото да дишаме. Дишате ли, българи...? А вие софиянци!?

Отнеха ни дори правото да дишаме. Дишате ли, българи...? А вие софиянци!?Информационен сайт „ДНЕС“

 

Поемате ли си дълбоко дъх? Запознахте ли се вече с фините прахови частици, които като малки камикадзета влизат в белите ви дробове и ви убиват бавно и мъчително?

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), инсулт, инфаркт, рак, белодробна недостатъчност... Недай си боже, това ни чака. Ако не днес, то утре или другата седмица, месец, година... Лежиш, ходиш и плачеш от болка, от безсилие, от ужас, че не може да дишаш.

И ако си мислите, че няма да се случи на вас, я се спрете за малко. Колко семейства познавате без нито един болен от рак? А колко семейства без нито един преживял астма, инфаркт, инсулт...

 

Екстремно лош въздух в София: С какво се отопляват в някои квартали?

 

Ние, драги ми българи, не се разболяваме само от стреса. Но и от отвратително мръсната храна, която ядем (над 500 тона пилета с много опасната салмонела са на българския пазар, докато държавата ни уверява, че това не е толкова страшно).

От водата, която пием (в Хасково все още се наливат с вода с уран..., нищо че уранът е толкова радиоактивен, а и държавата ни уверява, че това не е чак толкова страшно.)

От въздуха, който дишаме (седмици наред е толкова опасно замърсен, че задминаваме Индия, Китай и Пакистан, но пак ни уверяват, че не е страшно). И всички тези проблеми нямат нищо общо с ракийката, салатката, чалгичката, които ни успокояват вечер след поредния ден на работа. Те са реални.

Свързани са с елементарните, човешки права – качествено да се храним, да пием чиста вода, да дишаме чист въздух...

Така ни чака, уважаеми българи, смърт. Бавна, мъчителна, болезнена. Много преди да ни е дошъл редът. Няма нищо чудно защо България е страната с най-ниска продължителност на живот. Спасяването поединично не е решение. Маските, които излязоха на мода, изобщо няма да ви спасят. Ако искате да дишате чист въздух, ви трябва маска с филтър от активен въглен. Тях ги има само за производството, не се продават в аптеките. Другото е просто за красота.

Смъртоносните частици влизат през плата и попадат в дробовете ви. Задушават тялото, докато един ден не издържи. И хоп... 1000 лева за погребение.

Зловещо е. Да, потресаващо зловещо е, но такава е реалността. Мерките, които Столична община предлага за справяне с мръсния въздух не работят. Те са на книга, на приказки са, и което е най-важното – неефективни са. 

 

Безплатни буферни паркинги... Че две трети от шофьорите, които влизат в София дори не знаят за тяхното съществуване. А и не са безплатни, освен 1-2 пъти в годината от немай-къде.

Зелен билет... Той пък се пуска след десетократно увеличение на замърсяването в продължение на седмица. В другите дни от Софийска община обясняват, че въздухът е чист като сълза. Може би трябва някой да се задави и умре от кашляне на спирката, за да се задвижи тежката общинска машина. Вие познавате ли човек, който е слязъл от колата си, за да се качи на мръсния, претъпкан, нередовен градски транспорт?

А госпожа Фандъкова и целия Общински съвет качиха ли се в него или на метрото, с което толкова се гордеят? Слязоха ли от топлите си и скъпи лимузини? Борисов слезе ли от джипките си? А депутатите? А президентът?

Призив към гражданите, отопляващите се на дърва и въглища, да минат на алтернативно отопление, ако могат... Това трябва да е някаква шега. Хилядите ромски семейства, които горят дрехи, гуми, всякакви боклуци, и които не могат да четат (това не е расизъм, а напълно реални изследвания), та те ли ще се вслушат в призивите, обявени на сайта на Общината? И в знак на добросъвестност да минат на алтернативно гориво?!? 

 

Трагичната ситуация с мръсния въздух не е такава само в София. Русе, Смолян, Пловдив, Бургас, Варна..., почти цяла България не може да диша. Въздухът се реже с нож, а фините прахови частици танцуват рок около лицето ви.

Проблемът не е от днес, не е и от миналата зима. Тровят ни с години, а ние си мълчим, докато един ден не чуем страшната диагноза..., а после нали знаете – и здравната ни система не работи... Та нямаме голям шанс. Освен ако не променим нещо..., да започнем отнякъде.   

  

Властта няма милост! Храни ни не само с лъжи, но и с отрова! 

 

 

 


Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Отново има сериозно разминаване между официалните данни и гражданските станции за измерване на замърсяването

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Отровата е навсякъде. Ужасът продължава!

Ужасът продължава! >> Въздухът в София е опасно мръсен трети ден поред, жълт код за мъгла в 13 области

София не диша

Чистотата на въздуха в София е огледало на управлението ѝ

"Доброто"... и с "грижа за хората" управление на столицата! >> Опасно мръсен въздух в София

Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним!

Държавата - убиец № 13 (ОБНОВЕН)

Абсурдно закъснелите мерки!

Гарван гарвану око не вади!

ПИАР въздух не чисти!

Нова доза гениалности на столичните общинари

Една печка на дърва замърсява колкото 1000 коли

Въпреки липсата на коли в София, въздухът е дори още по-мръсен

 
118616